Directorii instituţiilor deconcentrate numiţi de Guvernul Boc rămân în ilegalitate, întrucât Curtea Constituţională a declarat neconstituţională şi ultima modificare a Statutului funcţionarilor publici, adoptată de Parlament la iniţiativa Guvernului.
Legea de modificare a Statutului funcţionarilor publici a fost contestată la Curtea Constituţională de parlamentari ai grupurilor PNL şi PSD din Camera Deputaţilor, care au invocat atât prevederile pe fond ale legii, cât şi procedura de adoptare. Judecătorii au declarat ca neconstituţionale patru articole ale legii referitoare la categoriile de funcţionari publici cu funcţie de conducere, concursul de recrutare pentru funcţiile publice şi lista funcţiilor publice de conducere.
Parlamentarii PNL şi PSD reclamaseră faptul că legea introducea o derogare de şase luni la organizarea concursului, timp în care pot fi numite ca directori ai serviciilor deconcentrate şi persoane care nu sunt funcţionari publici. Adoptarea legii s-a făcut cu scandal în Camera Deputaţilor, reprezentanţii PNL şi PSD retrăgându-se din sală în semn de protest faţă de faptul că proiectul ar fi fost introdus neregulamentar pe ordinea de zi a plenului, iar raportul Comisiei de administraţie a fost întocmit "neregulamentar".
Acesta este a treia constatare de neconstituţionalitate asupra modificărilor făcute de Guvernul Boc la şefiile instituţiilor din administraţia publică. Ordonanţele 37 şi 105 din 2009, prin care Guvernul Boc a repolitizat instituţiile deconcentrate, au primit acelaşi verdict de la Curtea Constituţională.