x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Havrileţ (ANRE): Prețul final al gazelor ar putea creşte cu 1% pentru populaţie, de la 1 ianuarie

Havrileţ (ANRE): Prețul final al gazelor ar putea creşte cu 1% pentru populaţie, de la 1 ianuarie

14 Noi 2013   •   15:14
Havrileţ (ANRE): Prețul final al gazelor ar putea creşte cu 1% pentru populaţie, de la 1 ianuarie

Prețul final al gazelor ar putea crește cu 1% pentru consumatorii casnici și cu 2% pentru cei industriali de la 1 ianuarie, a declarat joi Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferințe de presă.

Calendarul de liberalizare agreat în 2012 cu FMI prevede o scumpire de 2% pentru consumatorii casnici și de 4% pentru cei industriali de la 1 ianuarie 2014.

'În acest moment, ne așteptăm ca majorările să fie mai mici decât cele prevăzute în calendar. Estimăm în jur de 1% pentru casnici și 2% pentru industrie. Singura constantă din prezent este prețul gazelor de producție internă, iar restul sunt variabile, precum prețul de import, nivelul consumului sau condițiile meteorologice', a explicat șeful ANRE.

În prezent, prețul gazelor de import este 420 de dolari pe mia de metri cubi, adică 130 de lei pe MWh.

În același timp, prețul gazelor de producție internă este de 49 de lei pe MWh pentru clienții casnici și de 68 de lei pe MWh pentru cei industriali. Gazele de producție internă acoperă circa 75% din consumul de gaze al industriei și 95% din cel al clienților casnici.

Havrileț a adăugat că prețul gazelor de producție internă pentru consumatorii industriali și prețul de import vor atinge convergența la finele anului viitor în jurul valorii de 380 de dolari pe mia de metri cubi (119 lei pe MWh), ceea ce înseamnă că prețul gazelor autohtone se va dubla.

'Paritatea dintre prețul de import și cel de producție internă este acum de 1 la 2. În 2014, prețul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de producție internă vor fi și ele tot în jurul acestei valori', a precizat Havrileț, potrivit Agerpres.

El a subliniat faptul că prețul gazelor de import a scăzut odată cu majorarea celui de producție internă, ca urmare a calendarului de liberalizare a pieței.

'S-a observat că, atunci când am crescut prețul de producție internă, a scăzut prețul de import. La aceasta s-a adăugat scădea consumului, astfel că în vară am văzut și prețuri de 370-380 de dolari pe mia de metri cubi la gazele de import. Din coșul format din gaze interne, gaze de import și gaze din depozite, există posibilitatea formării unui preț favorabil pentru marii consumatori', a precizat Havrileț.

Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piața va fi complet dereglementată pentru consumatorii industriali.

Un articol din Legea energiei și a gazelor prevede posibilitatea prelungirii cu un an, până la finele anului 2015, a perioadei de liberalizare a pieței pentru consumatorii industriali, însă Havrileț spune că nu se pune problema prelungirii termenului.

'În acest moment nu avem nicio discuție privind prelungirea calendarului pentru 2015', a punctat șeful ANRE.

Întrebat dacă noua taxă pe construcțiile speciale se va refecta în tarifele finale, Havrileț a răspuns că ANRE va evalua documentele pe care le vor prezenta în acest sens operatorii de distribuție și transport.

×