x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hellvig: Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre

Hellvig: Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre

17 Iun 2022   •   15:07
Hellvig: Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre
Sursa foto: anena3

Securismul este astăzi bine reprezentat, din păcate, în prea multe medii ale societății noastre. Eu îmi doresc ca România să se vindece de securism și să lase în urmă practicile fostei securități”, a declarat vineri Eduard Hellvig, directorul SRI.

Directorul SRI Eduard Hellvig a spus că Securitatea a fost mai mult decât o instituție represivă, ea a devenit prin puterea discreționară pe care a exercitat-o în anii comunismului un creator de mentalități, un corector de comportament, un judecător absolut și un administrator cu rol coercitiv al conștiințelor.

„Laboratoarele Securității au fost abandonate în grabă în decembrie 1989, dar virușii dezvoltați în ele păstrunseseră deja adânc în societatea noastră. Un astfel de virus și cel mai periculos este securismul”, a spus Hellvig, care a adăugat că securismul este acea idee că în spatele a orice se ascunde un interes obscur și neapărat de rea intenție, că există dușmani în interiorul României, dușmani cu care trebuie să ne luptăm.

Conform acestuia, securismul întreține un conflict artificial între părți ale societății, între societate și instituțiile statului, între indivizi și societate.

„Paranoia, teoriile conspirației, judecata prin asociere, crearea unor temeri false, suspiciunea generalizată care pornește de la premisa vinovăției, manipularea sunt componentele lui de bază. Securismul este astăzi bine reprezentat, din păcate, în prea multe medii ale societății noastre. Eu îmi doresc să putem consolida împreună, instituții ale statului, clasă politică și societate civilă, pentru ca România să se vindece de securism și să lase în urmă practicile fostei securități. Despre securitate și securism trebuie să învățăm în manualele de istorie, nu să ne dorim reluarea practicilor lor”, a mai spus directorul SRI.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: eduard hellvig