x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Herta Müller: Günter Grass ''nu are credibilitate morală"

Herta Müller: Günter Grass ''nu are credibilitate morală"

de Agerpres    |    08 Mai 2012   •   16:02

Günter Grass a fost criticat de foarte multe persoane in interiorul si in afara Germaniei din cauza recentelor sale critici la adresa Israelului. Acum a venit si randul Hertei Müller, laureata - ca si Günter Grass - a Premiului Nobel pentru Literatura, sa denunte moralitatea lui Grass, pozitie exprimata de scriitoarea nascuta in Romania in cadrul lansarii unei noi carti in Brazilia, conform unor informatii aparute luni pe site-ul Worldcrunch.

Potrivit sursei, Günter Grass si Herta Müller au multe in comun. Nu numai ca cei doi germani fac parte din aceeasi breasla, ci au obtinut amandoi Premiul Nobel pentru Literatura. Dar aceasta nu inseamna ca Grass si Müller trebuie sa fie de acord in legatura cu orice. De exemplu, cand vine vorba de impasul Israel-Iran, Grass greseste total, a explicat Müller intr-un recent interviu acordat cotidianului brazilian Folha din Sao Paulo.

In varsta de 84 de ani, Grass a tinut prima pagina a ziarelor la inceputul lunii trecute cu un controversat poem in care acuza Israelul de complot in scopul distrugerii Iranului. In opinia dnei Müller, pozitia compatriotului sau literat este total pe dos. ''Günter Grass distorsioneaza realitatea. Iranul ameninta Israelul cu anihilarea, si nu invers'', a declarat dna Müller, adaugand: ''In opinia mea, el si-a pierdut credibilitatea cu mult timp in urma, deoarece timp de decenii a ascuns faptul ca a facut parte din SS''.

Tortura, persecutiile, frica si tradarea sunt elementele-cheie din viata si opera Hertei Müller. Castigatoare a Premiului Nobel pentru Literatura in 2009, Muller revine la subiecte referitoare la trecutul sau in cartea ''Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica'', publicata in Brazilia. Cartea este o culegere de eseuri si articole scrise de Herta Müller.
In interviul sau pentru cotidianul brazilian, Müller a criticat, de asemenea, China pentru ca a condamnat la inchisoare militanti precum Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru Pace 2010. In opinia sa, astfel de actiuni sunt reminiscente ale regimurilor dictatoriale din secolul trecut.

Herta Müller este preocupata, de asemenea, de modul in care a evoluat politica in noile democratii, inclusiv in tara in care ea s-a nascut, Romania. ''Angajati ai fostului regim sunt inca la putere in noua ordine. Ei sunt oameni de afaceri si politicieni si acum, in locul represiunii, la conducere este coruptia'', a afirmat scriitoarea.

Herta Müller da vina pentru astfel de conditii pe ignorarea in mod voit a trecutului: ''Spre deosebire de ceea ce se intampla in Germania, in Romania nimeni nu doreste sa citeasca vechile arhive, sa afle cine a inselat si cine a spionat. Aceasta a dus la un nou inceput, cu politicieni liberi de acuzatii''.

×