x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi: Din cauza DNA sunt blocate proiecte în valoare de 60 milioane de euro, spune primarul Nichita

Iaşi: Din cauza DNA sunt blocate proiecte în valoare de 60 milioane de euro, spune primarul Nichita

de Agerpres    |    12 Feb 2014   •   16:41
Iaşi: Din cauza DNA sunt blocate proiecte în valoare de 60 milioane de euro, spune primarul Nichita
Sursa foto: INTACT IMAGES/Pro Image/Gabriela Dobos

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita a declarat miercuri, în conferinţă de presă, că şase mari proiecte europene derulate de municipalitate, cu o valoare de peste 60 de milioane de euro, riscă să fie blocate din cauza unei anchete pe care DNA Bucureşti o efectuează la o firmă de consultanţă.

Potrivit lui Nichita, banii pentru proiectelele care vizează dezvoltarea reţelei rutiere în zona culturală, istorică şi turistică, cel care vizează dezvoltarea Axei Est-Vest, cel privind sistemul managementului de trafic, cel din zona de agrement ciric, cel privind dezvoltarea şi reabilitarea Axei Sud, nu vor fi decontaţi pe perioada în care procurorii de la DNA Bucureşti verifică firma de consultanţă Avensa Consulting.

Municipalitatea ieşeană a lucrat cu firma respectivă la un al şaselea proiect, Centrul Tehnologic Regional.

Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare de Nord Est, susţine că în urmă cu aproximativ două săptămâni a fost informat că procurorii DNA Bucureşti au decis extinderea verificărilor la şase proiecte europene pe care Primăria Iaşi le derulează. În această perioadă, conform legislaţiei, nu se vor mai face plăţi la lucrările aflate în derulare şi totodată verificate de DNA Bucureşti.

Într-o astfel de situaţie, municipalitatea ieşeană va fi nevoită să suporte din fondurile proprii efectuarea lucrărilor în graficele stabilite.

Potrivit lui Nichita, astfel de verificări pot dura până la doi ani, iar în cazul în care ancheta DNA va fi pe o perioadă mai mare de timp, municipalitatea ieşeană riscă să depăşească termenele de execuţie şi astfel să piardă finanţarea europeană şi să fie obligată să returneze banii Uniunii Europene.

Primarul ieşean a spus că a făcut adrese atât la Procurorul General al României, cât şi la Ministerul Justiţiei şi la cel al Dezvoltării, prin intermediul cărora a solicitat ca verificările să fie efectuate într-un timp mai scurt.

"Noi nu am fost informaţi oficial de DNA de demararea acestei anchete. Toată discuţia se poartă la Bucureşti, între DNA şi ministere. După ce procurorii au demarat o anchetă la firma de consultanţă cu care noi am lucrat la Centrul Tehnologic Regional, au decis să extindă verificările şi la celelalte proiecte ale Iaşiului. Noi cu firma în cauză am lucrat doar la Centrul Tehnologic. Nu avem nimic de ascuns, dar vreau ca aceste verificări să se facă într-un timp mai scurt, astfel să nu blocăm finanţarea proiectelor de dezvoltare a unui municipiu ca Iaşiul. Nu ne putem permite acest lucru", a spus Gheorghe Nichita.

×
Subiecte în articol: gheorghe nichita dna fonduri europene