x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe procesul ofiţerilor SRI care au divulgat secrete de stat

Începe procesul ofiţerilor SRI care au divulgat secrete de stat

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Oct 2008   •   00:00

Procesul celor trei ofiţeri SRI din Prahova acuzaţi că au divulgat date şi informaţii clasificate ca "secret de stat", informaţii care ulterior au fost publicate în presa centrală şi locală, începe marţi la Curtea de Apel Alba Iulia.



Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat pentru Mediafax că instanţa din Alba Iulia a fost desemnată, prin încheierea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 27 august, ca instanţă competentă să judece pe fond acest dosar.
Muntean a precizat că termenul de marţi este primul care se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia.

La sfârşitul lunii septembrie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au trimis în judecată trei ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) care au divulgat secrete ce au periclitat siguranţa statului. DIICOT- structura centrală a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor lt. col SRI (r) Marius Eugen Soare, mr. SRI (r) Romică Cernica şi cpt. SRI (r) Adrian Ovidiu Radu. Potrivit DIICOT, în perioada 2004-2006, în calitate de cadre militare în cadrul SRI - Secţia judeţeană Prahova, ei au divulgat date şi informaţii clasificate ca "secret de stat", pe care le-au cunoscut în virtutea atribuţiilor profesionale, cu consecinţe directe asupra activităţii SRI în domeniul siguranţei naţionale, fapte care au fost de natură să pună în pericol siguranţa statului.Unele dintre aceste date şi informaţii au fost publicate în mai multe articole apărute în publicaţii centrale şi locale. Datele divulgate şi deţinute neautorizat vizau aspecte tehnice din activitatea SRI, structura organizatorică a SRI Prahova, acţiunile aflate în curs de derulare şi priorităţile investigative ale acestei unităţi, care, odată divulgate, au pus în pericol siguranţa statului, preciza DIICOT. Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa asupra vinovăţiei celor trei ofiţeri.

×
Subiecte în articol: romania