x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IICCMER a dezvăluit numele celui de-al cincilea torţionar. Are 88 de ani şi a fost locţiitor la Oneşti şi Gherla

IICCMER a dezvăluit numele celui de-al cincilea torţionar. Are 88 de ani şi a fost locţiitor la Oneşti şi Gherla

08 Iul 2014   •   11:31
IICCMER a dezvăluit numele celui de-al cincilea torţionar. Are 88 de ani şi a fost locţiitor la Oneşti şi Gherla

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat astăzi numele celui de-al cincilea torţionar. Este vorba despre locotenent major (r) Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la colonia de muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, pe care l-a şi condus, conform Agerpres.

Preşedintele executiv al IICCMER, Radu Preda, a spus că Institutul a formulat şi o acţiune penală la Parchetul General pe numele lui Istrate, în vârstă de 88 de ani, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

Conform mărturiilor, Constantin Istrate era unul dintre cei mai rafinați în rândul gardienilor, cu treceri foarte bruște de la o stare la alta. El evita să lovească deținuții cu mâinile sau cu alte obiecte pentru a nu se murdări de sângele acestora. Astfel, încălța cele mai grele ghete sau cizme pe care le avea și lovea deținuții, care erau imobilizați la pământ.

Tot Constantin Istrate era cel care ținea legătura cu servicile secrete de atunci, el dădea mai departe informații despre deținuții politici de la Gherla, dar și despre cei care lucrau alături de el în sistem.

Constantin Istrate avea un mod bizar de a primi deținuții. În primele săptămâni îi izola într-un din camerele din penitenciar și le aplica corecții, astfel încât ei să se obișnuiască de la început cu acest mod de pedepsire și inclusiv cu felul său de a conduce închisoarea.

Octavian Bjoza, fost deținut politic la Gherla, a povestit, pentru Digi24, despre perioada în care Constantin Istrate deținea funcții de conducere în închisoarea comunistă.

Îi scânteiau ochii de plăcere când ne tortura. Odată mi-a aplicat 25 de lovituri cu ciocanul de lemn la tălpi, după care, pentru că nu am plâns, mi-a mai tras încă 25. 40 de zile a trebuit să merg în genunchi şi în coate şi să mă ţin de marginile paturilor metalice pe care nu aveam voie să ne aşezăm. A fost unul dintre cei marii criminali ai temniţelor comuniste. Noi i-am iertat. Le-aş da pedeapsa cu suspendare, procesul e util nu pentru noi, care am părăsit 95% această lume, ci pentru generaţia tânără. Toţi vor să pară nişte sfinţi, şi Vişinescu, şi Ion Ficior, acea bestie de om, care şi cu el am avut de aface doi ani”, a spus Octavian Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, la Digi24.



×