x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Imunitatea americana loveste din nou

Imunitatea americana loveste din nou

07 Dec 2004   •   00:00

Alt accident produs de un membru al ambasadei SUA

Sotia unui secretar din ambasada americana a fost implicata in urma cu doua luni intr-un grav accident. Aceasta a ranit grav o tanara de 19 ani, Madalina Hanc. Acum, autoarea accidentului se apara in fata anchetatorilor cu imunitatea diplomatica.

Click pentru a mari imaginea
VICTIMA. Madalina Hanc, ranita in accidentul produs de o masina cu numar de corp diplomatic
Sotia unui secretar din ambasada americana a fost implicata in urma cu doua luni intr-un alt accident. Aceasta a ranit grav o tanara de 19 ani si se apara in fata anchetatorilor cu imunitatea diplomatica.

Victima, Madalina Luiza Hanc, a intrat in coma 72 de ore, dupa care a suferit o interventie chirurgicala complicata. Mama tinerei, Iulia Hanc, a povestit reporterilor Jurnalului National cum s-a intamplat accidentul din 15 octombrie a.c. In jurul orei 16:30, Madalina se intorcea de la cursuri. Era studenta in anul I la Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti.

ACCIDENTUL. In drum spre casa a intrat intr-un pasaj pietonal metalic din zona intersectiei Strazii Al. Ioan Cuza cu Str. Buzesti. Voia sa traverseze si sa se indrepte catre Piata Victoriei. Madalina povesteste in plangerea penala ca in timp ce voia sa traverseze a vazut un automobil de culoare inchisa care forta intersectia incercand sa evite celelalte masini care se pusesera deja in miscare. "Am observat cu groaza ca un alt vehicul (o duba sau un microbuz) a incercat sa evite impactul cu autoturismul angajat imprudent in fortarea intersectiei. A virat brusc, mult spre dreapta sa, practic repezindu-se in mare viteza catre pasajul pe care tocmai il traversam. Am fost grav accidentata, mi-am pierdut cunostinta intrand in coma. Am inteles mai tarziu din cele ce mi-au fost relatate ca automobilul care se angajase imprudent in acea intersectie era condus de o cetateana americana, numita Wenda Schmelebeck, posibil membru al personalului Ambasadei SUA in Romania", spune Madalina. Ea a mai precizat ca automobilul respectiv avea numar de inmatriculare specific diplomatic (CD - 157.194) si era un Ford de culoare albastru inchis sau verde deschis, se pare model Mondeo sau Saturn.

Click pentru a mari imaginea
REVOLTATA. Iulia Hanc, mama victimei

BATAIE DE JOC. Madalina mai spune ca, imediat dupa producerea accidentului, Wenda Schmelebeck s-a blocat in interiorul autoturismului contactandu-si telefonic avocatii. "A refuzat sa coboare din autoturism, nu s-a interesat nici un moment de accidentul comis si de consecintele acestuia. Desi eram la o distanta de maximum 10 metri de autoturismul sau, nu a coborat sa vada daca am sau nu nevoie de ajutor sau pur si simplu daca mai eram in viata. In momentul audierii sale la politie, Schmelebeck a declarat ca faptul de a nu cobori din masina, chiar in conditiile in care realizase ca a comis un accident, constituie procedura standard pentru personalul Ambasadei SUA in orice tara straina. Ca de fapt nici nu a realizat ca a comis un accident si ca spera ca in definitiv sa nu fi fost nimic grav si ca "fata se simte bine". Si-a manifestat insa ingrijorarea ca noi am putea cere prea mult (despagubiri - n.n.) si a intrebat daca nu voi ramane imobilizata definitiv, caz in care ar trebui sa fim de accord ca "ar costa-o prea mult"", a adaugat Madalina Hanc in plangerea penala. (Andreea Tudorica, Daniela Dumitrescu)

.

TACERE
De la Ambasada SUA din Bucuresti nu s-a putut afla ieri nici macar daca Schmelebeck face parte sau nu din personalul misiunii diplomatice americane. Serviciul de presa al ambasadei a explicat ca nu poate furniza detalii despre angajatii ale caror nume nu sunt facute publice pe site-ul misiunii diplomatice, cum ar fi cele ale ambasadorului, consulului sau sefilor misiunii culturale, economice etc.

Nici de la Ministerul Afacerilor Externe nu am putut obtine detalii despre acest caz. Potrivit oficiului purtatorului de cuvant, MAE nu are cunostinta de accident. (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: observator mădălina