x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În cinci ani, numărul pungilor de plastic se va reduce cu 80%

În cinci ani, numărul pungilor de plastic se va reduce cu 80%

25 Apr 2014   •   14:23
În cinci ani, numărul pungilor de plastic se va reduce cu 80%
Parlamentul European spune “Nu” plasticului care poluează mediul

Uneori, ne întrebăm cum se descurcau străbunicii noștri fără telefoane mobile sau fără internet. Ne întrebăm, însă, și cum se descurcau fără pungi din plastic? Având în vedere că în următorii cinci ani numărul pungilor din plastic folosite în UE se va diminua cu 80%, e momentul să găsim un răspuns.
Pungile de plastic reprezintă una dintre sursele de poluare a mediului, în special a apelor şi a ecosistemelor acvatice. Dependenţa oamenilor de pungile de plastic poluează mediul şi decimează fauna, este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă. În ultima perioadă de sesiune a mandatului actual al Parlamentului European, deputaţii europeni au cerut reducerea consumului de pungi de plastic cu 50% până în 2017 şi cu 80% până în 2019 (prin comparaţie cu 2010). În 2010 au fost plasate pe piaţă în medie aproape 200 de pungi de plastic pentru fiecare cetăţean european, arată un studiu al serviciului de cercetare al Parlamentului European.

În afară de reducerea numărului de pungi de plastic, propunerea aprobată de Parlamentul European prevede ca pungile să fie vândute, şi nu oferite gratuit în sectorul alimentar (cu o recomandare similară pentru sectorul nealimentar), reducerea costurilor pungilor biodegradabile şi înlocuirea treptată a pungilor uşoare pentru alimente cu pungi de hârtie reciclabilă sau degradabilă (până în 2019).

“Deputaţii au votat pentru a întări în mod semnificativ propunerile legislative ale UE menite să reducă utilizarea pungilor de plastic şi transformarea lor în deşeuri, mai ales pentru a include ţinte obligatorii de reducere la nivel european, precum şi pentru a include cerinţa ca pungile de plastic să nu fie distribuite gratis. Aşa cum s-a demonstrat în unele state, reducerea semnificativă a consumului de pungi de plastic este realizabilă printr-o politică coerentă”, a declarat raportoarea Margrete Auken (Verzi/ALE, Danemarca) după votul în plen. (D.I)

×