x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În seara asta vine Moş Nicolae! Tradiţii şi obiceiuri româneşti

În seara asta vine Moş Nicolae! Tradiţii şi obiceiuri româneşti

05 Dec 2018   •   14:08
În seara asta vine Moş Nicolae! Tradiţii şi obiceiuri româneşti

Pe 6 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântului Ierarh Nicolae. El este considerat moșul blând și bun care lasă în ghetuțe daruri frumoase copiilor cuminţi. 

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să aibă ghetuţele lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri dacă au fost cuminti.  Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp. Este un personaj sărbătorit în calendarul bizantin, dar şi în cel latin, luteran sau anglican, în data de 6 decembrie. În calendarul ortodox în această dată este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

În credinţa populară există o serie de obiceiuri despre acest Ajun.

Oamenii trebuie să aducă în casă crengi de pomi fructiferi şi să le pună în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguţe vor înflori până la sfârşitul anului se spune că, anul care va veni va fi unul roditor.Tot în această noapte copii care au fost neascultători peste an primesc lângă ghetuţe o nuieluşă, semn că moşul este supărat pe ei.

Tot traditia populara spune ca, de mos Nicolae, nu trebuie sa oferim celor dragi obiecte ascutite - truse de cosmetica sau obiecte de culoare neagra. Neindicate sunt si fularele sau cravatele. De asemenea, evitati sa le puneti in ghetute persoanelor pe care le pretuiti margele. Toate aceste cadouri imprastie armonia si linistea in viata celor care le poarta

 

 

×
Subiecte în articol: moş nicolae