x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspectie - In cautarea inchisorilor secrete

Inspectie - In cautarea inchisorilor secrete

de Irina Cristea    |    10 Dec 2005   •   00:00
Inspectie - In cautarea inchisorilor secrete

Un grup de jurnalisti americani a inspectat Baza Mihail Kogalniceanu, in cautarea presupuselor centre de detentie.

Mai multi jurnalisti americani au profitat de unda verde data de presedintele Traian Basescu si au batut in lung si-n lat baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu in cautarea unor indicii privind existenta celulelor secrete.

INSPECTIE. Reporterii, printre care s-a aflat si corespondentul prestigiosului cotidian New York Times, au fost intampinati de un ofiter roman, care i-a insotit oriunde au vrut sa mearga in interiorul bazei. Vizita lor a survenit la cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu a spus, in cadrul conferintei de presa la care a luat parte si seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, ca baza poate fi inspectata de ziaristii si organizatiile internationale interesate, alaturi de celelalte locuri banuite ca ar fi gazduit centre CIA.

NIMIC SUSPECT. Reporterul New York Times a relatat ca nu a vazut in cadrul bazei nimic ce ar putea trezi banuieli asemanatoare celor ale Organizatiei Human Rights Watch. Organizatia a atras atentia ca la Kogalniceanu ar fi aterizat avioane ale CIA ce transportau persoane banuite ca ar face parte din Al-Qaeda sau ca ar avea legaturi cu temuta retea terorista.

Potrivit New York Times, cele 104 cladiri din interiorul bazei ar fi putut prezenta multiple solutii pentru detinerea prizonierilor, insa in perimetrul acesteia reporterii au vazut baracile albe specifice utilizate de armata americana sau containerele si reteaua de sarma ghimpata intalnita la Guantanamo Bay, Cuba, unde SUA ii tin pe suspectii Al-Qaeda.

Vizita s-a incheiat cu vizionarea unei prezentari de 20 de minute a unor fotografii aeriene facute de aviatia militara romana. Ele infatisau pista si cladirile adiacente si o serie de exercitii comune ale efectivelor celor doua state care avusesera loc in urma cu doi ani.

"In cazul in care vor aparea probe care sa confirme faptul ca Bucurestiul a facilitat transferurile de prizonieri - sau, mai grav, detentia acestora - , consecintele pot fi serioase. Fost stat comunist, Romania spera sa adere la Uniunea Europeana in 2007. Orice proba care sa releve ca aceasta tara a ajutat cu buna stiinta CIA sa detina suspectii de terorism pe teritoriul sau i-ar putea afecta relatiile cu statele membre UE intr-un moment critic", se arata in corespondenta publicata de cotidianul american.
×
Subiecte în articol: observator