x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Intelectualii lui Băsescu: "Opriţi exodul de creiere!"

Intelectualii lui Băsescu: "Opriţi exodul de creiere!"

de Monica Iordache Apostol    |    11 Aug 2010   •   00:00
Intelectualii lui Băsescu: "Opriţi exodul de creiere!"

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au primit de la artişti şi scriitori o scrisoare de protest faţă de impozitarea drepturilor de autor. Epistola este semnată şi de foşti susţinători ai şefului statului, precum scriitorul Mircea Cărtărescu (foto), dar alături de el mai semnează zeci de nume cunoscute din viaţa culturală: Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Victor Ioan Frunză etc..



 "Impunerea CAS pe drepturile de autor, în dispreţul Constituţiei României şi al legilor naţionale şi internaţionale care apără proprietatea intelectuală, ne obligă pe noi, pe semnatarii acestei SCRISORI DE PROTEST, creatori şi deţinători de drepturi de autor, să protestăm cu fermitate şi să cerem Guvernului României ori Curţii Constituţionale să corijeze o decizie neconstituţională şi care îi va face pe cei mai mulţi dintre deţinătorii de drepturi de autor să trăiască la limita de jos a subzistenţei. Atragem atenţia decidenţilor din Executivul României că vom folosi, până la rezolvarea cererii noastre, toate formele legale de protest, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional", ameninţă artiştii. "Guvernul României nu trebuie să pună niciodată biruri sociale pe creaţie pentru că rezultatele acesteia nu sunt produse de serie, sunt produse unicat!, chiar şi atunci când un jurnalist ori un scriitor scrie un text critic la adresa guvernării sau a clasei politice. Talentul, harul şi travaliul interior al fiecăruia dintre creatori nu sunt mediate nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai şi numai de bunul Dumnezeu", argumentează semnatarii scrisorii, care încheie cu un apel care contravine total ultimelor declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu: "În al doisprezecelea ceas, opriţi exodul de creiere din România şi sărăcirea celor care apără prin operele lor unice identitatea culturală şi spirituală a României!".

Iniţiatorul protestului este preşedintele Secţiei de Poezie a Uniunii Scriitorilor din România - filiala Bucureşti, Dan Mircea Cipariu, care îi invită pe toţi creatorii şi deţinătorii de drepturi de autor interesaţi să îl semneze până duminică, 11 iulie. Până acum, scrisoarea a fost semnată de sute de artişti din toate domeniile: scriitori, mizicieni, interpreţi, regizori etc.

×
Subiecte în articol: observator