x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator S-a terminat. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen

S-a terminat. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2022   •   06:55
S-a terminat. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen
Sursa foto: Hepta

Au fost înregistrate 25 de voturi în favoarea României și două voturi împotrivă, din partea Austriei și Olandei.

Update 14: „Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană,” a declarat Kelemen Hunor, președinte UDMR.

Update 13:  “Fiecare cetățean român și toate companiile mari de stat sunt obligați să-și închidă conturile de la Reifeisen și Erste. Austria a jignit impardonabil România. S-a comportat sfidător. Cancelarul este de o agresivitate incredibilă față de România," spune europarlamentarul Rareș Bogdan

Update 12: "Se mai poate schimba ceva în Consiliul European de săptămâna viitoare. Bulgaria deja depune eforturi în acest sens. Pe 15 decembrie are loc acest Consiliu. România ar putea să ceară o discuție acolo care să genereze un al doilea vot. Dar cu siguranță am ratat termenul de 1 ianuarie 2023. Este un eșec al dreptei europene. ", spune europarlamentarul Victor Negrescu.

Update 11: Au fost înregistrate 25 de voturi în favoarea României și două voturi împotrivă, din partea Austriei și Olandei.

Votul în favoarea Croației a fost unanim favorabil.

Update 10: Votului împotrivă dat de Austria i s-a adăugat votul Olandei.

Reprezentanții olandezi au anunțat de mai mult timp că vor vota împotriva aderării Bulgariei ceea ce a atras, implicit, un vot împotriva României.

Update 9: La Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), care a început joi și se desfășoară timp de două zile la Bruxelles, reprezentantul Austriei, ministrul de Interne Gerhard Karner, a votat împotriva aderării României.

Update 8: S-a reluat ședința. Austria își păstrează veto pentru aderarea României în Schengen

Update 7: S-a luat pauză de la dezbatere. Se poartă noi negocieri. Pe surse a apărut că Germania și Luxemburg a anunțat Austria că se vor opune aderării Croației la Scehngen dacă România și Bulgaria nu vor fi acceptate și ele.

Update 6: Europarlamentarul Victor Negrescu a arătat că Austria ar fi deschis "ușa negocierilor".

"În intervenția inițială, ministrul austriac de Interne a spus că respinge aderarea României și Bulgariei. Austriecii au venit cu o serie de condiții suplimentare. Au vorbit despre nevoia de a accentua cooperarea pe zona de protecție a frontierei, au cerut sprijin financiar pentru statele europene care se confruntă cu migranți care nu au fost înregistrați. Au cerut, de asemenea, condiții mai ușoare pentru returnarea migranților. Practic, au pus o serie de condiții la care Comisia Europeană urmează să ofere răspunsuri în cadrul discuțiilor informale care au loc în prezent.

Asta nu înseamnă că, automat, vor fi de acord cu aderarea României la Schengen, dar este bine că au deschis ușa negocierilor și va conta foarte mult cum abordăm noi această situație, în identificarea unei soluții de compromis.

Există o singură variantă pentru a avea acest vot astăzi: să schimbăm data aderării, să ne asumăm angajamente suplimentare și poate, in extremis, să acceptăm decuplarea de Bulgaria, astfel încât Croația și țara noastră să fie primite în Schengen", a spus Negrescu la Antena 3 CNN.

Update 5: Cele mai plauzibile variante:

1. Să nu se dea un vot astăzi, iar discuția să fie amânată la nivelul șefilor de Stat.

2. Să se dea un vot acum, cu un calendar care prevede în luna martie intrarea în Schenghen pe zona de aviație și octombrie intrarea pentru zona terestră.

Update 4: Ministrul de Interne al Germaniei: "Nu pot înțelege poziția Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune. Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei''.

Update 3: Ministrul de Interne austriac: "Da, voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria"

Austria nu renunță și anunță că blochează intrarea României și Bulgariei în Schengen. Anunțul a fost făcut înainte de ședința de joi a miniștrilor de interne din UE. Potrivit AFP, Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, nu va aproba extinderea spațiului Schengen astfel încât să includă România și Bulgaria. Măsura nu vizează și Croația care va fi acceptată. Celelalte țări nu se impotrivesc extinderii spațiului de liberă circulație în cazul Croației și României, unele rețineri fiind în cazul Bulgariei.

Update 2: „Aici toate lucrurile se negociază, toate pot avea la un moment dat un compromis şi orice compromis în interesul României îl vom accepta. În acest moment, noi intrăm la dezbatere şi vot cu propunerea de aderare împreună – România şi Bulgaria. În funcţie de poziţionările fiecărui stat membru, (…) lucrurile pot evolua într-o direcţie sau alta, (…) cum am spus mandatul meu e să susţin aderarea României la spaţiul Schengen şi vot astăzi. Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, aşa cum este el prevăzut astăzi, cu ridicarea frontierelor terestre începând cu 1 ianuarie şi ridicarea frontierelor aeriene începând cu 26 martie, România este pregătită să intre în spaţiul Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră, aşa cum prevede această decizie, pentru că am discutat şi am prezentat în toate forurile tehnice, am prezentat scenariile prin care relocăm resurse umane, tehnică, capabilităţi de pe frontiera de vest, pe frontiera de est, respectiv pe frontiera cu Serbia. România va solicita un singur lucru – respect. Merg să cer respect pentru ţara noastră, pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. (…) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen. (…) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (…) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România – un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023””, a precizat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Update 1: "Daţi-mi voie să repet ceea ce Comisia a spus în mod public de mai multe ori, faptul că Croaţia, Bulgaria şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic să intre în spaţiul Schengen. Au făcut ceea ce le-am cerut să facă, au făcut mai mult decât le-am cerut să facă, au îndeplinit toate criteriile şi sunt gata.Puţinele ezitări care rămân sunt politice. Ele subminează două chestiuni foarte simple: faptul că suntem mai puternici, nu mai slabi, prin extinderea Schengen, dar şi faptul că această extindere înseamnă controale mai multe şi mai bune.", a subliniat Margaritis Schinas, Vicepreşedintele Comisiei Europene.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va cere un vot pentru aderarea la spațiul Schengen în Consiliul JAI. „Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susțin solicitările. (...) Vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta susține că datele, inclusiv cele de la Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. „Practic nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației este sensibilă în multe state membre, dar blocarea aderării României nu va aduce răspunsurile dorite de Austria, dimpotrivă aderarea României va face spațiul Schengen și mai sigur”, a precizat premierul.

El a spus că această evaluare este susținută și de ceilalți parteneri și instituții europene și de celelate state membre.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: romania schengen consiliul jai vot