x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inventatorii români merg la Geneva să-şi expună realizările. Creier mult, industrie puţină

Inventatorii români merg la Geneva să-şi expună realizările. Creier mult, industrie puţină

08 Apr 2015   •   12:00
Inventatorii români merg la Geneva să-şi expună realizările. Creier mult, industrie puţină
Sursa foto: Gerard Chardonnens

Dispozitivul care identifică automat tâlharul care intră într-o bancă purtând cagulă, lagărul care elimină nevoia de suprafinisare a pieselor metalice sau procedeul de cartografiere a tumorilor cu nanoparticule de aur sunt câteva din invenţiile pe care cercetătorii români le vor prezenta, săptămâna viitoare, la Geneva. Un român obişnuit cu premiile, tânărul Ionuţ Budişteanu, se prezintă la salon cu dispozitivul de detecţie automată a spărgătorilor cu cagulă. "Este un proiect pe care l-am făcut încă din timpul liceului, însă nu l-am putut duce în străinătate până acum, pentru că nu fusese încă brevetat", spune Budişteanu. Dispozitivul este conectat la camerele de supraveghere şi are capacitatea de a detecta anomalii, cum ar fi un om care poartă cagulă. "Dispozitivul recunoaşte automat dacă o persoană este mascată sau are un comportament nefiresc. Softul analizează activităţile ieşite din comun, care nu concordă cu media activităţilor normale dintr-o instituţie. Imaginaţi-vă un hotel. Dacă cineva aleargă, este ceva ieşit din comun, deci softul va detecta acest comportament", spune Budişteanu. Aparatul său poate fi conectat şi la un microfon, cu un scop foarte bine ţintit: să detecteze zgomotul unui polizor: "Aplicaţia ar fi foarte utilă la bancomatele din Bucureşti, unde s-au întâmplat cazuri în care hoţii au tăiat bancomatul din perete şi în cinci minute au fugit cu el. Amprenta spectrală a sunetului de polizor este recunoscută de dispozitiv, care dă alarma înainte ca hoţii să poată fugi cu bancomatul".

Invenţie la cerere

Echipa formată din Anton Hadăr, Constantin Sandu, Miron Zapciu, Daniel Paraschiv şi Iulian Bratu merge la Geneva cu un lagăr hidrodinamic pentru suprafinisarea pieselor prin rectificare. "E inginerie serioasă, cu aplicaţii din ingineria mecanică. Se foloseşte la multe echipamente industriale, la maşinile care finisează fin", explică profesorul Anton Hadăr, inventator cu multe medalii la activ la Salonul de la Geneva. Invenţia a pornit de la o nevoie reală a industriei, lagărul având rolul de a scoate piesele metalice din start suficient de fine, încât să nu mai fie nevoie de operaţiunea suplimentară a suprafinisării.

Ce se întâmplă cu invenţiile?
Profesorul Anton Hadăr spune că premiile de la Geneva sunt şi o bucurie şi o frustrare pentru inventatorii români. "Românii merg la Geneva pentru că nu li se aplică ideile în ţară. Inventatorii din ţările avansate nu prea merg la expoziţii, acolo ideile sunt prezentate direct mediului de afaceri. Prezentarea la expoziţie aduce şi riscul ca ideile să fie furate. Din păcate, în România nu există o industrie care să absoarbă ideile şi nu există o colaborare cu investitorii", spune Anton Hadăr.

×