x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iod radioactiv, descoperit în Masivul Ceahlău

Iod radioactiv, descoperit în Masivul Ceahlău

13 Apr 2011   •   09:30
Iod radioactiv, descoperit în Masivul Ceahlău

Anunţul specialiştilor vine după ce ieri au fost anunţate urme ale radiaţiilor de la Fukushima în apa de ploaie şi în laptele din zona Slănic Prahova.  Cercetătorii au descoperit urme de iod radioactiv în depunerile de pe  Vârful Toaca din Masivul Ceahlău. Măsurătorile au fost făcute după filtrele de la staţia de supraveghere a radioactivităţii mediului de pe Vârful Toaca, la peste 1850 metri altitudine.

Valorile înregistrate de angajaţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Iaşi sunt 2,6 până la 3,2. Decomandată nivelul de radioactivitate înregistrat în solul şi aerul de pe Vârful Toaca se încadrează în limitele stabilite pentru Uniunea Europeană, potrivit realitatea.net.

Marţi, Institutul de Fizică Nucleară a anunţat descoperirea unor urme de iod radioactiv în apa de ploaie şi în laptele de oaie în zona Slănic. Experţii în energie nucleară susţin că valorile sunt mici şi nu au impact asupra populaţiei. Mai mult, Ministerul Sănătăţii dă asigurări că nu există un pericol pentru sănătatea populaţiei datorat expunerii la Iod 131.

×
Subiecte în articol: observator radiatii iod radioactiv