x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iod radioactiv în apa de ploaie şi în laptele de oaie din România

Iod radioactiv în apa de ploaie şi în laptele de oaie din România

12 Apr 2011   •   11:47
Iod radioactiv în apa de ploaie şi în laptele de oaie din România
Sursa foto: /Reuters

160771-.jpgUrmede iod radioactiv, provenite de la centrala nucleară de la Fukushima, au fost descoperite în apa de ploaie şi în laptele de oaie provenit din zona Slanic. Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică nucleară, a declarat că au fost descoperite "valori extrem de mici, fără impact asupra populaţiei şi mediului".

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Valorile iodului radioactiv nu pun în pericol populaţia

"Rezultatele măsurătorilor nu sunt normale, însă măsurătorile care se fac la suprafaţa pământului, în special în zona Măgurele în ultimele 3-4 săptămâni nu arată nici o creştere a nivelului de radioactivitate. Un grup de cercetători care se afla la Slănic unde radioactivitatea e zero au detectat urme de iod radioactiv în apă, dar sunt atât de mici încât nu modifică valorile la nivelul pământului. Nu e absolut niciun pericol", a declarat Nicolae Zamfir.

Citeşte şi CNCAN: Emisiile radioactive de la Fukushima nu prezintă risc pentru România

Potrivit cercetătorilor români, măsuratorile au relevat o concentraţie de iod radioactiv în apa de ploaie între 0,15 - 0,75 Bq/dm cub (Becquerel/litru), iar în laptele de oaie concentraţia a fost de 5,2 Bq/dm cub.

Testele au fost realizate pe mostre de apă colectate la data de 27 martie, 29 martie şi 2 aprilie din zona Slănic-Prahova. (V.M.)

×
Subiecte în articol: radiatii iod radioactiv