x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Extremismul are potențial toxic asupra fundamentului proiectului european

Iohannis: Extremismul are potențial toxic asupra fundamentului proiectului european

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2024   •   14:00
Iohannis: Extremismul are potențial toxic asupra fundamentului proiectului european
Sursa foto: facebook

Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potențialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european, spune Klaus Iohannis, prezent la congresul PPE de la București.

„Dintre toate provocările cu care ne confruntăm în prezent, una se distinge în mod deosebit prin potențialul toxic pe care îl poate avea chiar asupra fundamentului proiectului european. Mă refer, desigur, la extremism, în toate formele sale, de la naționalismul găunos, de fațadă, până la tendințele revizioniste care, din păcate, se manifestă din ce în ce mai virulent pe continentul nostru. În definitiv, ce este Uniunea Europeană? 27 de state care au aderat benevol și din convingere la același set de principii, care împărtășesc aceleași valori și care doresc să își protejeze nivelul de bunăstare atins, datorită proiectului european”, declară Klaus Iohannis la congresul PPE.

El afirmă că Uniunea Europeană „este atractivă tocmai pentru că valorile sale fundamentale permit și facilitează un grad ridicat al calității vieții”.

„Și tocmai din acest motiv sunt unii care își doresc ca acest proiect să eșueze, pentru că oferă ceea ce autocrațiile și alte sisteme nedemocratice refuză cetățenilor lor – libertatea de mișcare, comerț liber, protecția drepturilor fundamentale, justiție și stat de drept. Campania pentru alegerile europarlamentare se apropie cu pași repezi. Oamenii vor fi bombardați cu tot soiul de oferte și promisiuni. Mulți dintre cei prezenți aici veți candida pentru un mandat de europarlamentar și veți intra în dezbateri cu eurosceptici și alți nemulțumiți care contestă proiectul nostru european. Îi puteți întreba direct: . Și veți vedea imediat cum se destramă întregul lor eșafodaj, pentru că alternativa acestor persoane gălăgioase, foarte vocale, este una sumbră, a resentimentelor și a unui egoism naționale, care a provocat dezastre umanitare, conflicte și războaie europene fratricide”, adaugă șeful statului român.

Iohannis i-a îndemnat pe cei din PPE să folosească campania pentru alegerile europene ca „un prilej de revigorare a liberalismului în fața autocrațiilor care îngrădesc drepturile fundamentale ale omului”.

„O comunicare mai bună a avantajelor statutului de membru al Uniunii Europene este esențială pentru a contracara dezinformarea și manipularea. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii noștri sunt conștienți de beneficiile incontestabile pe care le aduce apartenența la acest proiect remarcabil. Uniunea Europeană a înlocuit frica și ostilitatea cu metode de colaborare și respect reciproc, iar la consolidarea acestor sentimente sunt chemate azi familiile politice care se inspiră din valorile democrat-liberale. Partidul Popular European este principala forță motrice capabilă să descătușeze toate aceste energii pozitive. Mă bucur că sunt alături, aici, de oameni cărora știu că nu le lipsește curajul, competența, experiența și responsabilitatea de a impune schimbările necesare pentru a revitaliza cel mai important proiect politic și social pe care noi, europenii, l-am construit și continuăm să-l dezvoltăm”, menționeaqză președintele Iohannis.

În opinia sa, „zgomotul din zona populismului de stânga sau de dreapta poate fi acoperit printr-o participare activă și o comunicare eficientă, urmând principiul unității în diversitate, fără a pierde nicio clipă din vedere obiectivul principal, care este siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri”.

„Suntem cu toții parte a aceleiași mari familii europene, fără a însemna că renunțăm la identitatea națională. Uniți în a susține aceleași valori și principii, dar diferiți prin moștenirea noastră culturală, prin tradiții, prin istorie, iar tocmai această unitate în diversitate face din proiectul european unul cu adevărat unic. Unitatea și mobilizarea noastră colectivă reprezintă cheia pentru a duce mai departe proiectul european. Trebuie să fim proactivi în susținerea valorilor și a obiectivelor noastre comune, să ne implicăm cetățenii și să îi inspirăm să facă parte din acest efort conjugat pentru un viitor mai prosper și sigur. De aceea, încurajarea unei participări ridicate la vot este vitală pentru a ne asigura că vocea fiecărui cetățean contează în procesul decizional la nivel european. Iată, așadar, un moment cu o profundă încărcătură și relevanță civică, pentru că ne dorim, nu-i așa, ca viitorul nostru și viitorul Europei să fie decis de voința electoratului, nu de absența sa. În același timp, Uniunea Europeană de mâine va arăta așa cum o vom pregăti împreună. Apărarea și securitatea, siguranța mediului de afaceri european, investițiile, cultura, educația, sănătatea – toate acestea se află în puterea noastră decizională, iar Europa va fi ceea ce vom reuși să facem împreună din ea. Activitatea politică relevantă nu se oprește niciodată la discursul public, ci presupune inițiativă, a fi în mijlocul oamenilor și a identifica soluții, soluții reale, la problemele stringente”, încheie Iohannis.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: iohannis extremism PPE