x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Calendarul rotativei guvernamentale poate fi respectat

Iohannis: Calendarul rotativei guvernamentale poate fi respectat

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2023   •   13:50
Iohannis: Calendarul rotativei guvernamentale poate fi respectat

Calendarul rotativei guvernamentale poate fi respectat, spune președintele Klaus Iohannis: „vineri ar începe procedura și s-ar putea încheia pe 30 mai”.

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, despre suspendarea negocierile pentru formarea noului guvern până la rezolvarea grevei din educație și dacă în aceste condiții poate fi respectat calendarul din protocolul și rocada guvernamentală poate avea loc.

„Nu există nicio sincopă în discuții și, sigur, greva din învățământ este o problemă foarte serioasă și sunt foarte bucuros că, în afară de faptul că legile educației au fost adoptate în Parlament - chestiune care este notabilă, în sensul că de multă vreme legi ale Educației nu mai fost adoptate în procedură ordinară în Parlamentul României - în afară de acestea, solicitările profesorilor sunt, în bună parte, ușor de înțeles. Coaliția evident că este în situația să negocieze ceva și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real, în format de coaliție. Au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil”, a răspuns președintele.

Iohannis a adăugat că promisiunile făcute la aceste negocieri vor fi onorate indiferent de mersul negocierilor: „ce a promis guvernul că este posibil, va face”.

Pe de altă parte, a afirmat Klaus Iohannis, este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute „de azi pe mâine”, dar „chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice, care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație”.

„După părerea mea calendarul inițial al rotației poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai”, a spus președintele.

Același lucru l-a spus Iohannis și celor din PNL.

„I-am rugat să trateze negocierile în coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea. Să fie o parte releventă în păstrarea stabilității guvernării, stabilitatea generală în România, fiindcă numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie în situația în care și noi doi am menționat gravitatea crizei cauzate de atacul Rusiei asupra Ucrainei, de problemele de energie, de ambițiile noastre de traziție verde, pentru toate acestea e nevoie de stabilitate, de o guvernare înțeleaptă și de măsuri care vin să sprijine și pe cei care lucreză și au așteptări din partea guvernanților”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că, în esență, „toate aceste chesituni pot fi rezolvate cu înțelepciune”

 

 

×