x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Iliescu despre moartea lui Florin Cioabă: O pierdere reală pentru comunitatea romilor

Ion Iliescu despre moartea lui Florin Cioabă: O pierdere reală pentru comunitatea romilor

18 Aug 2013   •   13:00
Ion Iliescu despre moartea lui Florin Cioabă: O pierdere reală pentru comunitatea romilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Decesul lui Florin Cioabă reprezintă o pierdere reală pentru comunitatea romilor, consideră fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, informează agerpres.ro.

El a arătat că a avut prilejul să-l cunoască şi pe tatăl lui Florin Cioabă, în 1990, la momentul constituirii CPUN, organism în care acesta a reprezentat comunitatea romă din România.

Ion Iliescu a adăugat că l-a cunoscut apoi pe actualul preşedinte al comunităţii rome, Florin Cioabă, cu care s-a întâlnit de câteva ori la Sibiu.

"E fără îndoială un lucru trist, am urmărit cu atenţie evoluţia din ultimele zile şi vreau să-mi exprim sincerul regret şi transmit sincere condoleante familiei şi celor care l-au cunoscut", a declarat fostul preşedinte la România tv.

Acesta a evocat în context momentul constituirii CPUN, după Revoluţia din decembrie 1989.

"Noi, precum ştiţi, când am creat CPUN, am încurajat reprezentarea minorităţilor naţionale şi eu cred că a fost un lucru pozitiv că a reuşit să se închege comunitatea romilor, să se structureze, şi să-şi trimită reprezentanţi în Consiliu şi apoi în Parlamentul României. Şi din această privinţă tatăl lui Florin Cioabă, Florin Cioabă, au fost personalităţile care au constituit un liant util pentru reprezentarea romilor din România şi i-am tratat cu toată stima şi cu toată prietenia şi relaţiile au fost dintre cele mai deschise şi mai cordiale", a subliniat Ion Iliescu.

El a adăugat că Florin Cioabă a avut relaţii deschise cu toate regimurile.

"Era un om cumpătat, cumpănit, şi dovadă că a reuşit să câştige stima, respectul întregii comunităţi şi a fost o continuitate firească de la tată la fiu a acestei reprezentări a comunităţii romilor. De aceea cred că merită tot respectul şi toată consideraţia pentru ceea ce a făcut pentru comunitatea de romi. Este o comunitate mare. (...) Tatăl şi fiul au fost oameni cumpăniţi, echilibraţi şi, de aceea, au şi câştigat prestigiul şi consideraţia şi aprecierea din partea comunităţii romilor, dar şi românilor. Aşa că este o pierdere reală pentru comunitate şi pentru relaţiile noastre cu această comunitate", a subliniat preşedintele de onoare al PSD.

În opinia acestuia, este datoria tuturor să sprijine comunitatea romă - reprezentată în Parlamentul României - pentru a-şi găsi echilibrul necesar şi mai ales să depăşească dificultăţile de ordin material, cultural.

Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, a murit, duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya.

×