x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Italieni necunoscuţi, paravan pentru Ferma Preşedintelui. Berfige SRL a reuşit să cumpere terenul de la Nana în timp record, lucru imposibil fără sprijin din partea autorităţilor statului

Italieni necunoscuţi, paravan pentru Ferma Preşedintelui. Berfige SRL a reuşit să cumpere terenul de la Nana în timp record, lucru imposibil fără sprijin din partea autorităţilor statului

16 Ian 2014   •   19:05
Italieni necunoscuţi, paravan pentru Ferma Preşedintelui. Berfige SRL a reuşit să cumpere terenul de la Nana în timp record, lucru imposibil fără sprijin din partea autorităţilor statului

A fost de fapt Traian Băsescu proprietar în Nana din 2009 şi italienii de la Berfige SRL doar un paravan? Jurnalul Naţional a descris lanţul de relaţii pe care se bazează afacerea Ferma Preşedintelui. Operaţiunea include politicieni PDL din aripa chimică a partidului, consilieri de la Cotroceni, oameni de afaceri legaţi de Train Băsescu prin firele “Luxten”, notari care au spălat contracte în afacerea “bancherilor”, cuscrul preşedintelui din Clubul Monaco.

mai multe aici:  Cuscrul Bebe Ionescu, legături în "Dosarul Bancherilor" şi, ce ghinion, cu vânzătorul din Monaco

Colegii de la cotidianul.ro avansează ideea că o firmă anonimă cum este Berfrige SRL nu ar fi reuşit performanţa să achiziţioneze 290 de hectare, totul într-o suprafaţă compactă, de la 26 de cumpărători în doar câteva luni, fără a avea un spate puternic. Potrivit cotidianul.ro terenurile au fost cumpărate de persoane “cu influenţă” revândute şi după două săptămâni iar angajaţii Primăriei Nana au fost implicaţi în tranzacţii.

Un SRL oarecare, cu tranzacţii masive
Familia Băsescu (în acte doar Ioana Băsescu) a cumpărat cele 290 de ha de la Nana de la firma Berfige SRL, deţinută de doi cetăţeni italieni cu domiciliul în Principatul Monaco. Au existat voci care au susţinut că această firmă ar fi fost doar un paravan şi că adevăratul proprietar al celor 290 de ha ar fi fost de fapt familia Băsescu. Este dificil de demonstrat acest lucru, dar nu trebuie exclusă ipoteza. În acelaşi timp este de remarcat performanţa extraordinară a unui SRL fără anvergură totuşi, care a reuşit să achiziţioneze 290 de ha, totul într-o suprafaţă compactă, de la 26 de cumpărători. Aici este marea performanţă, SRL-ul respectiv a reuşit să cumpere 26 de loturi de teren, TOATE alcătuind o suprafaţă agricolă compactă. Specialiştii în domeniu susţin că este foarte dificil de realizat astfel de tranzacţii, fără un sprijin clar al unor autorităţi locale, fără implicarea unor oficiali. Şi, susţin aceleaşi surse, pentru un SRL oarecare, este şi mai dificil, scrie cotidianul.ro.
Berfige SRL a achiziţionat cele 290 de hectare prin tranzacţii masive, potrivit contractului de vânzare-cumpărare dat publicităţii de Ioana Băsescu. Istoricul tranzacţiilor arată asfel:
■ 179,06 ha (14 loturi de la 14 proprietari) au fost cumpărate pe 6 august 2009
■ 44,04 ha (8 loturi de la 8 proprietari) au fost cumpărate pe 22 septembrie 2009
■ 50,61 ha (2 loturi de la un proprietar) cumpărate pe 4 martie 2010
■ 4,2 ha (1 lot de la un proprietar) cumpărate pe 29 ianuarie 2010
■ 12,5 ha (1 lot de la un proprietar) cumpărate pe 2 august 2010

Grosul suprafeţei a fost cumpărat de firma deţinută de cei doi italieni în decurs de o lună şi jumătate în 2009. Să cumperi 22 de loturi în suprafaţă de 223 ha în decurs de o lună şi jumătate reprezintă iarăşi o performanţă pentru un SRL fără anvergură. Cei care susţin ipoteza că Traian Băsescu ar fi fost adevăratul proprietar şi Berfige SRL a fost doar un paravan arată că ar fi dat foarte rău, în campania pentru prezidenţiale din 2009, ca Traian Băsescu să apară ca proprietar al unei astfel de suprafeţe.

Secretarul primăriei a vândut teren către Berfige
Cotidianul.ro a descoperit şi unele aspecte „foarte interesante” în istoricul terenurilor. Primul se referă la un lot de teren de 29,5 ha, achiziţionat de Berfige SRL pe 6 august 2009 de la familia Marin şi Tudoriţa Niculae. Această familie nu era proprietarul prim al terenului. Familia Niculae a achiziţionat terenul pe 14 noiembrie 2008 de la Paula Scheauc şi Elena Enigărescu, acestea obţinând terenul în baza legilor retrocedărilor funciare în calitate de moştenitoare a proprietarului iniţial, Vasile Scheauc.
“Faptul că moştenitoarele au vândut terenul este ceva obişnuit. Dar faptul că familia Niculae l-a cumpărat ca să-l revândă după numai câteva luni ridică un mare semn de întrebare. O afacere cu iz de „bişniţă” ar spune unii. Iarăşi (aproape) nimic anormal. Se cunosc astfel de cazuri. Se cumpără ieftin de la un moştenitor fără posibilităţi de întreţinere şi lucrare şi se revinde la un preţ mai mare unui vânzător potent. Dar există un... dar. Tudoriţa Nicolae este secretarul primăriei din Nana. Practic, cel mai important om după primar, de multe ori chiar mai important decât primarul. Speţa este destul de dubioasă: secretarul primăriei cumpără o suprafaţă de 29,5 ha, pe care după doar câteva luni o revinde unei firme, care, la rândul ei, revinde familiei Băsescu”, scrie cotidianul.ro.
Un alt vânzător către Berfige SRL este Vasilica Preda, contabila primăriei din Nana. Ea a fost moştenitoarea lui Dobre M. Spirea şi a obţinut un teren de 3 ha prin reconstituirea dreptului de proprietate nr.163626/20.04 2007 şi l-a vândut firmei italiene pe 6 august 2009.

Teren revândut după două săptămâni
Foarte „interesantă” este şi o altă tranzacţie realizată de Ion şi Steluţa Tudor. Ion Tudor este persoana care a administrat suprafeţele de teren pe care Berfige SRL le-a vândut familiei Băsescu. Ion Tudor a vândut către Berfige, pe 4 martie 2010, două terenuri, unul de 50 ha şi altul de 6.100 mp. Ion Tudor NU a fost proprietarul original al celor două terenuri. Pe primul l-a cumpărat pe 30 martie 2007 (la 3 luni şi 10 zile după ce proprietarul a obţinut titlul de proprietate conform legilor restituirilor funciare), iar pe al doilea l-a cumpărat pe 17 februarie 2010. Acest al doilea teren cumpărat, cel de 6.100 mp, l-a revândut după doar două săptămâni firmei deţinute de deţinute de italienii din Monaco. Să cumperi un teren şi să-l revinzi după două săptămâni reprezintă clar una dintre „minunile” din comuna Nana, mai scrie cotidianul.ro.
 

×