x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Italienii nu mai au bani să returneze creditele la bănci

Italienii nu mai au bani să returneze creditele la bănci

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Noi 2008   •   00:00

84% dintre italieni au probleme cu returnarea creditelor contractate. Criza financiară actuală, inflaţia, rezultatele slabe ale economiei Italiei în ultimul an, precum şi previziunile negative pentru anul 2009 i-au determinat pe italieni să fie foarte atenţi la contractarea creditelor, informează cotidianul La Republicca, citat de Agerpres.



Un sondaj Confesercenti-Swg arată că 84 la sută dintre italieni au răspuns că întâmpină în prezent dificultăţi pentru a plăti ratele împrumuturilor contractate anterior, iar 69 la sută exclud categoric posibilitatea de a mai contracta un credit în anul 2009, numai opt la sută declarându-se dispuşi să mai apeleze anul viitor la un împrumut bancar.

Aceasta în condiţiile în care statisticile ultimilor ani indicau că italienii au contractat, în medie, o formă de credit în fiecare an, obiectivele acestor împrumuturi fiind în primul rând achiziţiile de locuinţe, automobile, bunurile electrocasnice şi electronice. Aproape zece la sută dintre italieni s-au împrumutat însă şi pentru a-şi permite organizarea unor evenimente sau pentru a avea sau a dărui o bijuterie ori un alt obiect de lux. Întrebaţi care ar fi cheltuielile din bugetele personale sau familiale pe care le-ar reduce pentru a face faţă plăţii ratelor, aproximativ 40 la sută dintre italieni au indicat vacanţele şi timpul liber, dar numai 17 la sută sunt dispuşi să renunţe la împrospătarea periodică a garderobei.

Potrivit sondajului menţionat, rata medie lunară pe care o are de plătit o familie italiană este de 478 euro, însă pentru 23 la sută dintre intervievaţi, aceasta variază între 500 şi 1.000 de euro pe lună, în timp ce 10 la sută plătesc la bancă între 1.000 şi 2.000 de euro pe lună. Pe de altă parte, peninsularii care au economii sau investiţii au declarat că au pierdut, în medie, în ultima perioadă 17 la sută din economiile sau plasamentele lor financiare. Dintre aceştia, 22 la sută îşi ţin economiile în conturi bancare, 17 la sută au apelat la fondurile de investiţii, 15 la sută au optat pentru titlurile de stat, şi numai 10 la sută pentru acţiuni la bursă. Sondajul mai arată că, pentru perioada viitoare, opţiunile pe care le iau în calcul aceştia pentru salvarea economiilor personale sunt titlurile de stat, cumpărarea de aur sau chiar depozitul de sub saltea, însă 10 la sută nici nu iau în calcul posibilitatea de a îşi schimba modalitatea de economisire folosită până în prezent.

×
Subiecte în articol: romania sută