x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jaf în zece secunde. Calcit alb-negru, cu o compoziție unică în lume, furat de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Jaf în zece secunde. Calcit alb-negru, cu o compoziție unică în lume, furat de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

28 Ian 2014   •   09:26
Jaf în zece secunde. Calcit alb-negru, cu o compoziție unică în lume, furat de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Un exponat care face parte din Tezaurului Naţional a fost furat de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare. Hoţul a spart două dintre ferestrele muzeului şi, în doar 10 secunde, a reuşit să se facă nevăzut cu bucata de calcit de Herja. Calcitul alb-negru este extrem de rar, având o compoziţie unică în lume.

Duminică noaptea, la ora 3 și 3 minute, alarma muzeului din Baia Mare a început să sune. Cel care a dat spargerea a știut exact ce caută şi, până la venirea paznicului, a fugit, relateză digi24.ro. „A venit exact la vitrina respectivă, a spart-o, a luat și a plecat”, a declarat Ioan Bob, directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

„Duminică dimineața, poliția a fost sesizată că persoane necunoscute au intrat într-un muzeu din Baia Mare de unde au sustras un eșantion mineral care face parte din patrimoniul cultural național”, a declarat agentul principal Dumitrița Rus, purtătorul de cuvântul al Poliţiei Maramureș.

Piesa de muzeu are o compoziție unică în lume. Muzeul a asigurat piatra pentru suma de 35 de mii de lei.

„Este vorba despre un eșantion de calcit jumătate alb, jumătate negru, perfect sferic, precum o minge de fotbal”, a explicat Marinel Kovacs, preşedintele Societăţii de Geologie a României, filiala Baia Mare.

„Toate exponatele noastre sunt unicate, toate sunt valoroase, au o valoare estetică și una comercială”, a mai spus Ioan Bob, directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

Polițiștii au început o anchetă şi încearacă acum să-l identifice pe hoţ şi să recupereze piesa furată.

 

 

×