x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecător corupţie: Şpagă verificată la ultraviolete

Judecător corupţie: Şpagă verificată la ultraviolete

de Miruna Pasa Petru    |    04 Iun 2008   •   00:00

Judecătorul arădean Ioan Lazăr şi complicele său Traian Sabău, arestaţi pentru că ar fi cerut mită 30.000 de euro, au încercat să se ferească de primejdia unui flagrant verificînd banii la o lampă cu ultraviolete

Judecătorul arădean Ioan Lazăr şi complicele său Traian Sabău, arestaţi pentru că ar fi cerut mită 30.000 de euro, au încercat să se ferească de primejdia unui flagrant verificînd banii la o lampă cu ultraviolete, se arată în motivarea instanţei supreme.      

Hotărîrea de arestare preventivă a reconstituit practic întregul film al mitei, aşa cum a reieşit el din interceptările realizate de procurorii DNA. Potrivit documentului, judecătorul Ioan Lazăr ar fi cerut banii de la denunţătorul Ştefan Marină, prin intermediul lui Traian Sabău, pentru a menţine o soluţie de neîncepere a urmăririi penale.

 
TRANŞELE. Magistratul i-ar fi dat lui Marină chiar şi timp să strîngă banii, amînînd de două ori pronunţarea unei soluţii, arată instanţa supremă. La data de 16 mai, omul a denunţat însă fapta la DNA. Prima parte a mitei, 10.000 de euro, ar fi fost dată, sub supravegherea procurorilor, la data de 22 mai. Prudent, complicele l-ar fi pus pe denunţător să încheie o convenţie referitoare la plata unui aşa-zis avans pentru cumpărarea unei maşini. Cea de-a doua tranşă, de 15.000 de euro, ar fi fost primită de complice la punctul de frontieră Jimbolia la data de 28 mai. Locaţia a fost aleasă atent, deoarece Sabău dorea să verifice bancnotele la o lampă cu ultraviolete dintr-un magazin duty-free. Vînzătoarea a declarat anchetatorilor că a fost pusă să vadă dacă banii sînt falşi sau sînt inscripţionaţi cu “Mită”. A urmat apoi, în aceeaşi zi, soluţia dată de judecător în favoarea denunţătorului. Ioan Lazăr şi Traian Sabău au fost arestaţi preventiv la data de 31 mai, iar astăzi se va judeca re­cu­rsul lor împotriva măsurii preventive.

×
Subiecte în articol: observator