x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătorul Măniguţiu este chiriaş în apartamentul avocatului Radu Gherbovan - surse

Judecătorul Măniguţiu este chiriaş în apartamentul avocatului Radu Gherbovan - surse

de Mediafax    |    11 Oct 2011   •   08:57
Judecătorul Măniguţiu este chiriaş în apartamentul avocatului Radu Gherbovan - surse

Judecatorul ICCJ Nicolae Manigutiu locuieste cu chirie in apartamentul avocatului Radu Silinescu Gherbovan, sotul Claudiei Silinescu Gherbovan, acuzata in ancheta in care sunt invinuite Gabriela Barsan si Iuliana Pusoiu, suma declarata pentru decont fiind mai mare decat cea real platita.

Surse judiciare au declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca situatia de fapt din dosarul judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, urmariti penal pentru fapte de coruptie, este una de "moralitate negativa" in ceea ce-l priveste pe magistratul Niculae Manigutiu.

Potrivit surselor citate, la dosarul cauzei ar exista o interceptare telefonica din care reiese ca magistratul ar locui cu chirie in casa lui Radu Silinescu Gherbovan, sotului avocatei Claudia Silinescu Gherbovan. In acest sens a fost incheiat un contract de inchiriere pentru decontarea de catre instanta suprema a chiriei.

O copie originala a contractului a fost depusa la Administratia Financiara a Sectorului 4, iar alta la instanta suprema in vederea decontarii pretului chiriei prevazute in documentul respectiv.

Potrivit legislatiei actuale in vigoare, instantele pot deconta pentru magistrati chiria pana in cuantumul sumei de 600 de euro.

Sursele citate nu au putut preciza care este suma exacta prevazuta in contractul incheiat de Manigutiu cu Gherbovan, dar arata ca in contractul respectiv suma declarata de cei doi ar fi cu mult mai mare decat cea platita efectiva de catre judecator avocatului.

In acest context, potrivit surselor citate, "la mijloc intervine o problema de moralitate negativa a magistratului", care se poate tranforma intr-una cu caracter penal daca se dovedeste ca judecatorul l-a favorizat la un moment dat pe avocat.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatoarele persoane: Gabriela Victoria Barsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie - presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 - mai 2011, invinuitele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan - Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, precizeaza DNA.

Totodata, numele lui Niculae Manigutiu este vehiculat in ancheta DNA.

×