x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Jurnaliştii români, vânaţi de autorităţile din Moldova: "Suntem căutaţi la hotel pentru expulzare!"

Jurnaliştii români, vânaţi de autorităţile din Moldova: "Suntem căutaţi la hotel pentru expulzare!"

09 Apr 2009   •   00:00

Cetăţenii români nu mai pot să intre în Moldova fără vize, după ce ţara vecină a reintrodus acest sistem. Preşedintele Vladimir Voronin susţine că "în toate evenimentele din Republica Moldova este implicată România". Între timp, jurnaliştii ajung victime la Chişinău. Un operator al televiziunii locale acuză că a fost bătut de poliţişti, informează Antena3.ro.

În plus, surse citate de agenţia de presă rusească Ria Novosti au declarat că alţi trei jurnalişti români vor fi expulzaţi în următoarele zile, pe motiv că activităţile lor nu sunt compatibile cu legile ţării.

Miercuri noapte, o echipă a Antenei 3 a fost întoarsă din Republica Moldova, pe motiv că nu are vize de trecere. Iosif Buble şi Robert Dicu au fost interogaţi, paşapoartele le-au fost reţinute pe timpul nopţii, iar dimineaţă au fost îmbarcaţi într-un avion cu destinaţia Budapesta.

Există indicii că cetăţeni romăni ar fi fost arestaţi în Republica Moldova, a declarat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, la Antena 3. Oficialul a precizat, însă, că Ministerul nu are o confirmare clară a acestei informaţii.

Informaţiile vin în contextul în care doi diplomaţi români de la Chişinău - ambasadorul Filip Teodorescu şi ministrul consilier al Ambasadei României, Gabriel Gaborean - au fost declaraţi, miercuri, persona non grata. În comunicatul remis presei se arată că motivele pentru această decizie sunt acţiunile incompatibile cu activitatea diplomatică.

Ministerul român al Afacerilor Externe a respins categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova. Oficialii de la Bucureşti consideră că este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români.

Acuzaţiile aduse sunt considerate o provocare la adresa statului român, dar România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

În plus, potrivit comunicatului, MAE consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin.

Protestele de miercuri au fost în general paşnice. Au existat încercări de acţiuni violente, dar grupuri de tineri s-au aşezat între protestatari şi poliţie scandând "Fără violenţe". Câţiva dintre tineri au declarat că printre manifestanţi există grupuri de provocatori care instigă la violenţe.

Martorii susţin că forţele de ordine din Chişinău au arestat în cursul zilei de miercuri sute de tineri manifestanţi. Alţii au fost bătuţi în plină stradă.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât ministrul de Externe român, Cristian Diaconescu a precizat că deţine informaţii potrivit cărora mai mulţi cetăţeni români s-ar afla în arestul autorităţilor din capitala Moldovei.

Ministrul de Interne din Republica Moldova, Gheorghe Papuc, a motivat arestările efectuate de poliţia basarabeană: "Au început să oprească maşini, să spargă geamuri, au oprit chiar şi o ambulanţă. Au pătruns în chioşcuri, de aceea a fost nevoie să intervenim în forţă, pentru a-i împiedica pe tinerii scăpaţi de sub control să mai comită şi alte fapte nelegiuite".

Grupuri de tineri au cerut insistent eliberarea colegilor lor arestaţi. Cifrele oficiale arată că până acum au ajuns după gratii peste 200 de tineri, dar circulă zvonuri că ar fi vorba despre mult mai mulţi. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator moldova