x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiţia încearcă să evite concediul fără plată

Justiţia încearcă să evite concediul fără plată

de Violeta Fotache    |    12 Noi 2009   •   00:00



Mai marii Justiţiei se întâlnesc săptămâna viitoare în încercarea de a găsi alte soluţii de reducere a cheltuielilor, decât concediul fără plată, deoarece acesta nu poate fi efectuat întrucât ar determina suspendarea şedinţelor de judecată.

Plenul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât joi ca reprezentanţi ai acestui for, alţii decât cei trei membri de drept, să se întâlnească săptămâna viitoare cu reprezentanţi al Ministerului Justiţiei, ai Ministerului Public şi ai instanţei supreme, inclusiv directorii economici, pentru a descoperi cum pot reduce cheltuielile de personal fără să aplice măsura concediului fără plată. Chestiunea a fost luată în discuţie nu doar pentru că legea care instituie această soluţie pentru reducerea cheltuielilor este deja în vigoare, dar mai ales fiindcă în justiţie aplicarea măsurii ar determina suspendarea proceselor. Preşedintele CSM, judecătorul Virgil Andreieş, a spus că măsura concediului fără plată nu se poate aplica deoarece sunt programate deja şedinţele de judecată, iar "justiţiabilii nu pot fi trimişi acasă". Andreieş a mai arătat că o nouă citare impune alte cheltuieli, astfel că "o să fie mai mare paguba decât câştigul", preconizat prin concediul fără plată. Procurorul Liviu Dăscălescu, membru CSM, a subliniat că, dacă o să se ia măsura trimiterii oamenilor acasă, o să se creeze un precedent extrem de periculos şi "o să înceapă să le placă". Procurorul general Codruţa Kovesi a arătat că Ministerul Public a redus deja cei 15,5% la rectificare şi în consecinţă dacă ar da concediul fără plată procurorilor ar însemna să reducă de două ori.

Un alt membru CSM, judecătorul Dan Lupaşcu a atras atenţia că art. 10 din lege prevede posibilitatea luării oricărei alte măsuri de reducere a cheltuielilor cu personalul, printre variantele amintite în plen fiind reducerea programului zilnic de lucru cu câte trei-patru ore, dar şi posibilitatea umblării la posturile vacante din schemele de personal.
Variantele de soluţii, cu calcule cu tot, vor fi întocmite până marţi când va avea loc întâlnirea.

×
Subiecte în articol: observator