x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Justiţia, o bombă amorsată de criză

Justiţia, o bombă amorsată de criză

de Violeta Fotache    |    08 Iul 2009   •   00:00
Justiţia, o bombă amorsată de criză
Sursa foto: /Jurnalul Foto

Că nu circulă trenurile în semn de protest faţă de o măsură a Executivului e una, dar că nu se mai împarte dreptate e cu totul altceva..



Timp de două ore, judecătorii bucureşteni de la Tribunal şi de la judecătoriile de sector, precum şi magistraţii ilfoveni au refuzat să intre în sălile de judecată, ca urmare a faptului că, din motive de criză, statul nu le mai poate plăti pentru luna iunie şi nici pentru lunile viitoare sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, pe care şi-l obţinuseră prin hotărâri judecătoreşti.

Instanţele din raza Curţii de Apel Timişoara s-au alăturat revoltei şi ameninţă cu alte forme de protest, dacă până la 14 iulie nu se retrage ordinul de suspendare a plăţii acestui spor. Procurorul general a atenţionat că magistraţii nu au dreptul la grevă, iar Consiliul Superior al Magistraturii a emis o scrisoare deschisă prin care, deşi invită la calm, anunţă că măsura generată de criză constituie "un regres" în garantarea independenţei individuale a judecătorilor şi procurorilor şi "o lovitură puternică dată unui serviciu public care deserveşte anual milioane de cetăţeni".

Totodată, CSM cere Executivului să ia măsuri urgente. Curtea de Apel Bucureşti, în timp-record, a suspendat ordinul prin care s-a dispus să nu se mai efectueze aceste plăţi. Toate s-au întâmplat ieri într-o succesiune care ne arată că aparatul justiţiei este un organism viu, cu o viteză de reacţie mărită şi cu idei foarte clare despre ce e drept şi ce nu atunci când este vorba despre drepturile magistraţilor şi ale personalului auxiliar din sistemul judiciar.

Magistraţii spun că protestează şi faţă de reducerea bugetelor instanţelor şi parchetelor, măsură prin care ministrul Justiţiei a lăsat aceste instituţii "în ghearele creditorilor", precum Poşta sau furnizorii de utilităţi, potrivit vicepreşedintelui Tribunalului Bucureşti (TB), Laura Andrei. Magistraţii TB critică modul în care ministrul Cătălin Predoiu coordonează întregul sistem judiciar şi arată că ultima măsură adoptată de Predoiu "în sensul diminuării drepturilor salariale lunare cu 50% se înscrie în aceeaşi linie sfidătoare la adresa justiţiei, fiind încălcată independenţa magistraţilor, pentru că independenţa înseamnă inclusiv independenţă financiară", se arată în comunicatul TB.

PROTESTE ÎN ŢARĂ
Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Timişoara (CAT) a decis ieri să critice decizia "abuzivă" de retragere a sporului de 50% şi ameninţă cu proteste din 15 iulie. Potrivit purtătorului de cuvânt al CAT, Cristian Pup, judecătorii au decis în unanimitate să "subscrie total" la protestul "generat de subfinanţarea cronică şi aparent deliberată a sistemului judiciar din România, în ciuda tuturor angajamentelor internaţionale asumate de ţara noastră, atât la nivelul CE, cât şi în cadrul mecanismelor UE".

Subfinanţarea justiţiei de către actualul Executiv şi Legislativ s-a văzut clar în februarie, când s-a aprobat Legea bugetului, dar şi la rectificarea bugetară operată la scurt timp după ce s-a dat legea. S-au supărat şi atunci magistraţii şi au ieşit cu declaraţii pe ici, pe colo, dar activitatea de judecată nu s-a suspendat ca acum, când în joc sunt chiar banii magistraţilor, şi nu doar cei din care trebuie să funcţioneze o instanţă sau un parchet.




Deşi sunt de acord că magistraţii trebuie să aibă drepturi salariale sporite, care să le asigure independenţa necesară înfăptuirii actului de justiţie, nu pot să nu remarc că rapiditatea judecării procesului privind banii lor este demnă de exemplu pozitiv la CEDO, unde primim condamnări pentru nerespectarea termenului rezonabil al proceselor cu oameni obişnuiţi.


VERDICT CAB/Proces rapid pentru sporuri
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a suspendat marţi actul administrativ prin care s-a întrerupt acordarea sporului de 50% pentru magistraţi.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, marţi, suspendarea actului administrativ emis de Ministerul Justiţiei prin care a fost întreruptă acordarea sporului de 50%, admiţând cererea judecătorilor şi personalului auxiliar de la Tribunalul Bucureşti dar şi pe cea a procurorilor şi personalului auxiliar de la Parchetul Capitalei formulată împotriva ordinului similar dispus de procurorul general pentru parchete.

Totodată, instanţa a admis şi acţiunile împotriva Ministerului Justiţiei ale personalului auxiliar din Tribunalul Mehedinţi şi alemagistraţilor Tribunalului Vâlcea, ca şi cererile unor procurori din Parchetul instanţei supreme care, deşi aveau termenul iniţial de judecată stabilit pentru 21 iulie, au fost judecate şi soluţionate tot marţi. Deciziile CAB nu sunt definitive, acestea putând fi atacate la instanţa supremă.

KOVESI: "S-A APROBAT PLATA SPORULUI DOAR PENTRU TREI LUNI"
Procurorul general Codruţa Kovesi consideră că procurorii din Ministerul Public sunt "înţelepţi" şi ştiu că trebuie respectată legea şi când vine vorba de drepturile salarile, dar şi de cele prevăzute în statutul magistraţilor. "Prin lege, magistraţilor le este interzis să facă grevă şi cred că şi procurorii sunt suficient de înţelepţi să nu încalce legea crezând că prin încălcarea legii se ajunge la respectarea ei. Dacă vrem ca legea să fie respectată şi să ni se acorde drepturile salariale şi noi trebuie să respectăm legea şi obligaţiile prevăzute în statut", a declarat, marţi, pentru Mediafax, Codruţa Kovesi.

Procurorul general a adăugat că procurorii îşi cunosc statutul care nu le permite să facă grevă şi că "nu se pune problema să nu îşi respecte atribuţiile". Kovesi a precizat că, în urma emiterii actului administrativ de suspendare a acordării sporului de 50%, au sosit notificări la Ministerul Public în care magistraţi din ţară anunţau că vor ataca acest ordin. Procurorul general a susţinut că s-au plătit drepturile salariale restante, în prezent nefiind achitate cele câştigate prin hotărâri irevocabile în 2007 şi 2008.

"Am solicitat la începutul anului alocarea sumelor pentru plata integrală a drepturilor restante. S-a aprobat plata doar pentru trei luni a sporului de 50 la sută", a subliniat procurorul general.

Citiţi aici scrisoarea deschisă a CSM
Citiţi aici comunicatul Curţii de Apel Timişoara

×
Subiecte în articol: observator