x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator KISELEFFUL BLESTEMAT / Şoseaua morţii

KISELEFFUL BLESTEMAT / Şoseaua morţii

de Mara Raducanu    |    02 Feb 2009   •   00:00
KISELEFFUL BLESTEMAT / Şoseaua morţii

După ce anul trecut Tatiana Duplei, studenta din  Republica Moldova, a fost spulberată pur şi simplu de maşina afaceristei Anamaria Ştraus, sâmbătă, o altă tânără şi-a găsit în acelaşi fel sfârşitul pe o trecere de pietoni de pe Kiseleff. Deşi unele persoane au cerut de multe montarea la trecerea cu pricina  a unui semafor, nimeni dintre cei vizaţi nu s-a sinchisit să ia vreo măsură.



Studenta din Călăraşi, Laura Buiac (22 ani) şi-a încheiat sâmbătă, în acelaşi loc ca şi Tatiana Duplei, socotelile cu viaţa. Prietena care o însoţea a fost salvată de cei câţiva paşi în faţă. Fata a fost lovită de o maşină a Ambasadei Austriei, o Skoda Octavia care venea dinspre Piaţa Presei Libere. Aruncată 20 de metri, a murit pe loc.

CUI ÎI PASĂ?
"Pe Kiseleff, trecerile sunt groaznice: copacii maschează pietonii care aşteaptă pe trotuar, nu există marcaje de la ceva distanţă înaintea trecerii şi mai sunt şi prost luminate şi marcate. Mai ales noaptea, pietonii îi vezi cel mai bine de la distanţă, deoarece contrastează cu fundalul alb fosforescent al zebrei – dar în foarte puţine locuri găseşti una vopsită bine.

În străinătate, o trecere de genul ăsta era cu semafor cu buton, ridicată la 20 cm peste nivelul şoselei şi semnalizată din 100 de metri. Nimic nu-l scuză pe cel care mergea cu 130 la oră, dar dacă avertizarea era mai puternică poate se gândea de două ori înainte să accelereze", ne-a declarat un conducător auto îngrijorat de situaţie.

IMUNITATEA, SALVAREA DIPLOMAŢILOR
În acest caz, ancheta va putea fi desfăşurată de români, însă cetăţeanul austriac nu va putea fi audiat, iar autorităţile române sunt obligate să formuleze o cerere de transfer de procedură în Austria înainte de a fi sesizată instanţa de judecată. Angajatul Ambasadei Austriei va beneficia de aceleaşi privilegii ca şi cel al Ambasadei SUA care l-a ucis pe Teo Peter, bateristul trupei Compact, la data de 4 decembrie 2004. Puşcaşul marin Robert Christopher VanGoethem, sub protecţa imunităţii jurisdicţionale, a fost scos apoi basma curată de americani, deşi, conform poliţiştilor români, vina i-a aparţinut în totalitate.

Indiferenţa omoară

Deşi cunoscută ca fiind extrem de periculoasă, nimeni dintre cei vizaţi nu s-a sinchisit să se ocupe de montarea unui semafor care ar fi putut evita asemenea tragedii pe trecerea de pietoni de pe Bulevardul Kiseleff. În 2007, 3.000 de oameni au decedat în România în astfel de tragedii rutiere, bineînţeles majoritatea nevinovaţi. În România, care ocupă primul loc în Europa la accidente rutiere, legislaţia este permisivă, favorizându-i pe "asasinii şoselelor", mai ales că, odată ajuns în instanţă, durează uneori chiar şi ani până la rezolvarea cazului. Din 1990 şi până în prezent, cu toate proiectele şi programele de siguranţă rutieră, în România au decedat peste 50.000 de oameni. În anul 2007 au decedat 2.794 de persoane, 7.031 au fost răniţi grav, aproximativ 3.000 rămânând infirmi.

×
Subiecte în articol: observator