x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat o declaraţie politică prin care relaţia bilaterală între România şi Ucraina devine Parteneriat Strategic

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat o declaraţie politică prin care relaţia bilaterală între România şi Ucraina devine Parteneriat Strategic

de Alice Petrescu    |    10 Oct 2023   •   15:44
Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat o declaraţie politică prin care relaţia bilaterală între România şi Ucraina devine Parteneriat Strategic

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, marţi, că a decis împreună cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, începerea procesului pentru ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

România și Ucraina au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic printr-o declarație politică semnată marți, la Palatul Cotroceni, de președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zekenski, cu ocazia primei vizite la București a liderului ucrainean.

"Ne dorim o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi valori comune, cu o viziune pe termen lung şi axată pe proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor noştri şi al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivel de parteneriat strategic", a anunțat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

 

UPDATE Iohannis : Voi pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că la Consiliul European din decembrie va pleda pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023.

"Astăzi am reconfirmat sprijinul politic şi practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. Este o decizie care va confirma progresele înregistrate de Ucraina şi Republica Moldova în ciuda condiţiilor extrem de dificile. Este şi o decizie strategică pentru Uniunea Europeană", a spus şeful statului la conferinţa de presă comună cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.

 

UPDATE Volodimir Zelenski a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis. 

Cei doi șefi de stat vor face declarații de presă comune la ora 14.15 

Din delegaţia preşedintelui Klaus Iohannis fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, consilierii prezidenţiali Daniela Bârsan, Delia Dinu, Ion Oprişor, Bogdan Aurescu, Cosmin Marinescu, consilierul de stat Sandra Pralong.

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.



Este prima vizită pe care preşedintele Volodimir Zelenski o efectuează în România de la începutul războiului din Ucraina. 

 

 

 

                                                                    ››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Știre inițială: Preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi marţi, la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

”Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiţionat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei ţări, precum şi caracterul special al relaţiei bilaterale dintre România şi Ucraina, potenţialul acesteia şi necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor şi a temelor de interes comun”, precizează Administraţia Prezidenţială. 

Consultările politice aprofundate dintre cei doi preşedinţi vor permite analizarea amplelor măsuri decise şi puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei. Se va discuta situaţia de securitate în regiune şi la Marea Neagră şi a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

Preşedintele României va pune accentul pe abordări constructive în domeniile prioritare de cooperare bilaterală şi de interes comun:

  • pe extinderea conexiunilor transfrontaliere,
  • dezvoltarea relaţiilor economice,
    integrarea europeană şi euroatlantică ale Ucrainei,
  • respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, mai arată Administraţia Prezidenţială. 

                        

×