Stabilitate la Parchetul instanţei supreme. Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat ieri decretul pentru reînvestirea magistratului Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Codruţa Kovesi va conduce Ministerul Public în următorii trei ani, acest al doilea mandat fiind ultimul pe care îl poate primi. Potrivit art. 54 din Legea 303/2004 privind statutul magistratului, procurorul general al Parchetului instanţei supreme este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
În mesajul adresat imediat după reînvestire, procurorul general Codruţa Kovesi a precizat că e conştientă că rezultatele activităţii care au stat la baza deciziei de reînvestire au fost obţinute prin efortul colegilor din Ministerul Public, cărora le-a mulţumit pentru susţinerea pe care i-au acordat-o. "Reînvestirea în funcţie este o responsabilitate şi o oportunitate de a continua proiectele începute şi de a implementa măsurile necesare dezvoltării instituţionale a Ministerului Public. (...) Îmi propun ca împreună cu membrii CSM să reuşim identificarea soluţiilor pentru problemele sistemului judiciar", a precizat Kovesi.
ÎMPOTRIVIREA CSM NU A CONTAT
Preşedintele Traian Băsescu nu a ţinut cont de poziţia exprimată săptămâna trecută de CSM, când Secţia pentru procurori a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de reînvestire în funcţie a doamnei Kovesi, pe motiv că acesteia i-au lipsit performanţa şi viziunea ca manager, că a lipsit de la şedinţe ori că în relaţia cu CSM au fost disfuncţionalităţi. Procurorul general a comentat atunci că a fost sancţionată pentru criticile formulate la adresa Consiliului, de-a lungul mandatului său.
Potrivit legii, avizul CSM este doar consultativ şi nu conform, situaţie care nu impune obligaţia de a respecta poziţia exprimată de Consiliu. Astfel că, în ciuda acestei împotriviri, la data de 25 septembrie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a înaintat propunerea către Preşedinţie. Şeful statului a luat decizia de a o reînvesti pe Kovesi chiar în ultima zi de valabilitate a mandatului acesteia. Numărând situaţiile în care preşedintele ţării a ţinut şi cele în care nu a ţinut cont de avizul CSM, scorul este de doi la doi. A fost de acord cu opinia CSM în cazurile Vasile Doană şi Monica Şerbănescu (propusă pentru şefia DNA), respingându-le numirea, dar a hotărât invers decât Consiliul în cazurile Mircea Zărie şi Codruţa Kovesi.
Citește pe Antena3.ro