x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator L-am intepat in dos / Alecu Chitaru a fost arestat pentru tentativa de omor calificat

L-am intepat in dos / Alecu Chitaru a fost arestat pentru tentativa de omor calificat

de Radu Crivat    |    Violeta Fotache    |    25 Mar 2006   •   00:00
L-am intepat in dos / Alecu Chitaru a fost arestat pentru tentativa de omor calificat

Intr-o declaratie confuza, data la sediul Politiei Capitalei, omul de afaceri Alexandru Chitaru a incercat sa explice gestul sau de a-l injunghia pe presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Barna Tanczos, chiar in biroul acestuia.

Cu degetele mainii drepte ranite, ca si cum ar fi lovit cu pumnul un obiect dur, Alecu a scris ieri scrisoarea de iertare catre victima lui. Cu cateva ore inainte de a fi arestat 25 de zile, Chitaru isi exprima regretele pentru fapta sa.

A VRUT SA-L SPERIE. Chitaru a declarat ca, de fapt, nu l-a injunghiat in spate pe presedintele ADS, ci doar "l-ar fi intepat cu cutitul in fund", cu scopul de a-l speria. " Eu imi amintesc ca in fund l-am intepat. Daca este injunghiat in spate, rog instanta sa imi dea 25 de ani de inchisoare. Daca aveam de gand sa fac treaba asta, aveam multe ocazii s-o fac. Eram suparat rau, a fost o explozie mare", si-a explicat agresorul gestul. A spus ca este de acord sa fie judecat pentru "adevarata fapta" pe care a facut-o, dar isi doreste ca alaturi de el in arest sa fie si "cei vinovati, care au fraudat statul si au cauzat aceasta nenorocire".

MOTIV. Totul a inceput, conform agresorului, dupa ce a descoperit o evaziune fiscala de peste 10 milioane de dolari, reprezentand neplata catre stat a cateva sute de mii de miliarde de lei vechi. "Am constatat ca protocolul cu actul de concesionare intocmit in anul 2000 la ADS are un numar si o data diferite de contractul care exista la Cotnari." In acest sens, Chitaru a facut o cerere prin care a solicitat eliberarea unui inscris autentificator, prezentandu-se zilnic, timp de o saptamana, la institutii pentru a-l obtine. Potrivit agresorului, miercuri seara avea acel inscris cu toate semnaturile, mai putin a directorului ADS, asa ca l-a rugat pe acesta sa semneze, insa acesta "a inceput sa tipe", spunand ca nu are timp. Chitaru a revenit la sediul ADS joi, nemultumit de modul in care i-au fost solutionate solicitarile. El a intrat in audienta la Barna Tanczos dupa aproximativ doua ore de asteptare pe holul institutiei. In jurul orei 16:00, controversatul om de afaceri l-a rugat pe Barna "sa se uite macar un minut pe contract, sa vada ca este fals", iar directorul ADS a spus ca "nu-l intereseaza, ca este un fals". "Atunci am intrat cu el in birou. In timp ce urla si tipa la mine am scos cutitul si l-am intepat in fund. El a pus mana la fund, s-a asezat pe scaunul lui, dupa care am discutat cu el doua-trei minute", a povestit agresorul. Dupa ce l-a lovit pe Barna, Chitaru a coborat scarile, in timp ce secretarele tipau, si a reusit sa fuga, trecand de agentii de paza. Agresorul a sunat la Politia Capitalei, spunand ceea ce s-a intamplat, si a fost retinut de politistii Sectiei 3.

CUTITUL LUI MOS BRANZILA
Tentativa de omor petrecuta asupra sefului ADS ar fi putut fi evitata daca autoritatile ar fi manifestat mai multa vigilenta. Alecu Chitaru a purtat mereu la el arma "crimei", un cutit cu "toc de piele si medalie de razboi" primit cadou de la Mos Branzila. "Un taran proprietar pe doua hectare de teren, care are sapte copii si a murit inainte de a-si primi drepturile", cum ni l-a descris ieri Chitaru pe donatorul Mos Branzila. Cu o luna in urma, Chitaru a incercat sa intre in audienta la prefectul de Iasi. El a fost dezarmat de cutitul "lui Mos Branzila" la intrarea in institutie. "A fost dezarmat la intrarea in Prefectura de catre agentii de paza. Purta la el un cutit mare, acelasi cu care l-a atacat pe seful ADS", a declarat prefectul Radu Prisacaru. Nu acelasi lucru s-a intamplat insa la sediul Ministerului de Interne, unde, conform declaratiei sale, Chitaru a intrat bine mersi cu "arma alba", ajutat fiind chiar de un politist. S-a intamplat in februarie, cand afaceristul a fost de vreo sapte ori in audienta la ministrul secretar de stat, Anghel Andreescu. Ba o data, a vrut sa i-l doneze oficialului MAI. A fost insa refuzat: "Fugi de aici cu baioneta. Nu primesc cadouri de la nimeni!". (Mirela Cimpoi)

DOUA ACTE
Chitaru s-a prezentat miercuri cu o solicitare la Agentia Domeniilor Statului (ADS) si a vrut raspunsul pe loc, desi termenul legal pentru rezolvarea acestei doleante este de 30 de zile, ne-a declarat Adrian Stan, vicepresedintele ADS. "Voia sa stie pentru ce suprafata de vie a fost incheiat contractul de concesiune intre ADS si Cotnari, datele exacte la care s-au emis actele aditionale la acesta si cu cat s-a diminuat suprafata initiala prin respectivele documente. A stat langa functionarul de la Serviciul Urmarire Contracte si i-a dictat raspunsul", sustine Stan. Hartia s-a impotmolit insa la Barna Tanczos. Stan a recunoscut ca, asa cum a spus Chitaru, a fost vorba despre doua adrese si a explicat schimbarea survenita. "Presedintele a decis sa modificam raspunsul astfel incat sa eliminam datele din contractul cu SC Cotnari, pentru ca acesta este confidential. Dar asta nu cred ca este un motiv pentru a injunghia un om", a conchis Stan. (Florina Zainescu)
×
Subiecte în articol: observator chitaru