x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Laszlo Tokes: " Nu vorbesc împotriva românilor, dar vorbesc în favoarea neamului meu"

Laszlo Tokes: " Nu vorbesc împotriva românilor, dar vorbesc în favoarea neamului meu"

de Agerpres    |    15 Mar 2014   •   13:29
Laszlo Tokes: " Nu vorbesc împotriva românilor, dar vorbesc în favoarea neamului meu"

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat, sâmbătă, că nu are vreo relaţie cu partidul Jobbik, iar 'isteria' împotriva acestei formaţiuni este nefondată.

'Isteria împotriva partidului Jobbik este nefondată, neproporţională, şi noi am putea vorbi despre alte forţe politice de dreapta extremă, chiar despre Noua Dreaptă care demonstrează astăzi în mai multe locuri din Transilvania', a declarat Tokes, înainte de festivitatea organizată la statuia lui Szacsvai Imre.

Tokes a precizat că, deşi lumea îşi aminteşte în această zi de trecut, cel mai important este mesajul acestei sărbători pentru prezent şi mai ales pentru viitor.

'Mesajul principal ar fi să continuăm schimbarea de regim tot aşa cum s-a întâmplat după 1848. A fost nevoie de câteva decenii până când, de la abolirea iobăgiei s-a ajuns la o libertate mai deplină. Nici noi să nu ne oprim la 1989, ci să continuăm schimbarea de regim în circumstanţele noastre, desigur', a spus Tokes.

Pe de altă parte, însă, a precizat el, ar fi vremea împăcării, care nu se poate realiza fără adevăr şi dreptate, recunoscându-se, de exemplu, situaţia reală a maghiarilor din Transilvania, în scădere.

'Am ridicat problema în Parlamentul European, unde am comparat situaţia demografică a maghiarilor cu cea a minorităţii tătarilor care au scăzut la 12%. Tot aşa şi ungurii, şi nemţii, şi celelalte minorităţi ale Transilvaniei, care în urmă cu 90 de ani au avut un procent de 45% laolaltă, în prezent am scăzut sub 20%. Acesta este rezultatul acelei politici naţionaliste, şoviniste, comuniste, prin omogenizarea forţată a minorităţilor', a subliniat Tokes.

Tokes s-a arătat îngrijorat de scăderea numărului maghiarilor din Oradea, la 26%, proces care dacă va continua va duce, în opinia sa, la dispariţia etnicilor maghiari din acest oraş.

'Nu vorbesc împotriva românilor, dar vorbesc în favoarea neamului meu', a afirmat Tokes.

Întrebat cum comentează lista cu cetăţenii ungari interzişi pe teritoriul ţării, Tokes a răspuns că asta îi aminteşte de perioada Ceauşescu când mulţi unguri au fost proclamaţi persona non grata în România şi consideră că 'nu este demn pentru o democraţie adevărată'.

În jur de 150 de persoane au participat la festivitatea organizată de CNMT şi PPMT cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni.

×
Subiecte în articol: laszlo tokes