x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LECŢII DE LIMBA ROMÂNĂ/Manual “bazat” pentru elevii “aburiţi” de televizor

LECŢII DE LIMBA ROMÂNĂ/Manual “bazat” pentru elevii “aburiţi” de televizor

de Eugenia Mihalcea    |    12 Dec 2008   •   00:00

“Poate mai ne vedem”, “asta e declaraţia care o dau acum” sunt doar două dintre greşelile frecvente, pe care elevii şi liceeni le aud la televizor sau la radio. Pentru ca tinerii să înveţe corect limba română, Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) au realizat cartea “Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!”, un manual de studiu suplimentar.

Liceenii învaţă limba română de la şcoală, de la televizor, dar şi de pe internet. De multe ori ei se exprimă greşit
Foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Mesajul cărţii, care va fi disponibilă în aproximativ 7.000 de şcoli din România, este: “Nu tot ce auzi la radio şi ce vezi la televizor este corect”. Astfel, nu se spune corect “poate mai ne vedem”, ci “poate ne mai vedem”, iar în locul “asta e declaraţia care o dau acum” - greşeală frecventă a premierului Călin Popescu Tăriceanu - trebuie folosită exprimarea “asta e declaraţia pe care o dau acum”.

Broşura de circa 140 de pagini, lansată ieri la sediul CNA, cuprinde atât greşelile de limbă identificate în discursul jurnaliştilor din audiovizual, cât şi formele corecte de exprimare. Datele pe care le conţine materialul didactic au fost culese, analizate şi selectate de un grup de cercetători ai Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Române. “Mesajul volumului este foarte clar: nu tot ce auzim sau vedem pe micul ecran este corect sau are valoare de model. Pentru a demonstra acest lucru autorii au construit exerciţii de gramatică din cele mai grave şi frecvente greşeli de limbă pe care le auzim la tv”, a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

PENTRU TOŢI ELEVII ŞI PROFESORII
Cartea este destinată în special liceenilor, ca material de studiu suplimentar pentru cursul de Limba şi literatura română, cât şi pentru cursul opţional Competenţă în mass-media, după cum a precizat ieri Liliana Preoteasa, director în Ministerul Educaţiei. “Fiecare şcoală va avea această broşură, care poate fi împrumutată de elevi şi profesori. Este un material auxiliar, nu un manual şcolar, folosirea lui depinde de cadrul didactic, dar poate fi utilizat pentru orice nivel”, a precizat Liliana Preoteasa.

Manualul cuprinde opt capitole: “Pronunţare, despre sunete şi accent”; “Grafie, unde găseşti câte ceva despre «i» şi cratime”; “Punctuaţie, ca să afli unde să pui şi unde să nu pui virgulă”; “Morfologie, care începe cu frumoasa aventură a «substantivurilor»“; “Sintaxă sau cum se înlănţuie cuvintele”; “Lexic şi semantică sau de ce sunt importante sensul şi forma cuvintelor”; “Stilistică, adică aventurile băieţilor de cartier care vorbesc la televizor” şi “Cum rezolvi unele exerciţii, ca să nu-ţi baţi singur capul”.

Cei nouă autori ai manualului dau şi exemple de “argotisme”, precum “bazat”, “abureală”, “dilimac”, “naşpa”, “meclă”, ce ar trebui evitate. “Unele expresii sunt ingenioase şi amuzante, altele sunt vulgare, jignitoare, deci nepotrivite situaţiei”, se arată în manual.

×
Subiecte în articol: scoala