x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator LEGE "EXPIRATĂ" - Şmecheri de doi bani, maşini de mii de euro

LEGE "EXPIRATĂ" - Şmecheri de doi bani, maşini de mii de euro

de Mara Raducanu    |    13 Noi 2008   •   00:00
LEGE "EXPIRATĂ" - Şmecheri de doi bani, maşini de mii de euro

Haosul din traficul Capitalei a ajuns să nu mai surprindă pe nimeni. Pe lângă numărul mare de maşini, lipsa locurilor de parcare, semnalizarea rutieră proastă, un alt "punct slab" îl reprezintă şmecherii din trafic. Cu maşini de zeci de mii de euro,  aceştia cred că pot cumpăra absolut orice: refugiul de tramvai şi de ce nu chiar întreaga stradă, sperând că, la rândul ei, şi "legea" poate fi cumpărată. 



Un astfel de exemplu ne-a fost semnalat pentru rubrica "Trafic greu" de un cititor care locuieşte în Bucureşti. Cum nesimţirea românului nu are limite, la intersecţia Bd. Titulescu cu Bd. Al. I. Cuza, exact pe refugiul de tramvai şi-a găsit "locşorul" un Mitsubishi negru, cu numărul de înmatriculare B-05-BAC. Proprietarul? Probabil un om pentru care legea nu face două parale.

POLIŢIA NU VEDE, DAR POATE AUDE
"În câteva rânduri am să încerc să vă prezint o bucăţică din lungul meu drum către serviciu, nu că al dvs. ar fi mai fericit. Totuşi, vreau să semnalez neregulile pe care eu le văd zilnic, dar poliţia rutieră este mult prea ocupată cu statul la pândă cu radarul pe DN 1 sau încurcatul circulaţiei pe marile artere ale Bucureştiului decât cu rezolvarea situaţiilor de acest gen. Ştiu că nu sunt locuri de parcare şi că autorităţile nu fac nimic pentru a rezolva această problemă, dar nu cred că a confisca un refugiu de tramvai în acest scop este o soluţie. La intersecţia Bdului Titulescu cu Bd. Al. I. Cuza, refugiul de care ar trebui să se folosească persoanele care doresc să urce şi să coboare din tramvai sau să se oprească la nevoie, când traversează, este zilnic ocupat de un Mitsubishi negru, cu nr. de înmatriculare B-05-BAC. Acolo are parcarea proprietarul maşinii şi cred că este foarte mulţumit de locul ales: nu va fi niciodată blocat de altă maşină, deoarece pe acel refugiu nu mai rămâne loc pentru nici un om, darăminte pentru alt automobil, şi aproape că se află în stradă şi nu este o problemă să ajungă la intersecţie. De asemenea, probabil că fiind în mijlocul unei intersecţii, deci nu înghesuit pe trotuar, printre alte maşini, nici hoţii nu se înghesuie etc. Într-un cuvânt, iată un proprietar de maşină şi de parcare mulţumit!", ne-a povestit D. Gheorghe.

Din păcate, exemplul prezentat nu este unul singular pe străzile Capitalei. Deşi există o legislaţie rutieră care ar trebui să fie cât de cât respectată, în cele mai multe cazuri, fiecare "aplică" după ureche propria lege. O lege unde nu există bun-simţ, respect faţă de ceilalţi participanţi la trafic, dar mai ales una în care amenzile nu mai sperie pe nimeni. De cele mai multe ori, fericiţii (sau poate că nu!) posesori ai unor maşini deosebit de scumpe consideră că a respecta legea este o pierdere de vreme, acţionând după cum le dictează "buzunarul". "Am văzut cazuri în care pietonii au fost zburaţi fără milă chiar pe trecerea de pietoni, în timp ce şoferii şi-au continuat nestingheriţi drumul. Nu se poate aşa ceva. Uneori ne este şi teamă să mai traversăm, fiindcă vin cu «tancurile» lor şi într-o clipă adio viaţă. Dar cui îi pasă? Se pare că nici poliţiştii şi nici amenzile nu mai sperie pe nimeni", ne-a scris la rândul lui un alt cititor, nevoit să facă faţă unor astfel de situaţii destul de dese în traficul de coşmar din Bucureşti.

10 cititori ne roagă să-i găsim şoferului din Titulescu un loc mai bun de parcare.

×
Subiecte în articol: observator