x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litoralul romanesc - "Cu alga-n furca"

Litoralul romanesc - "Cu alga-n furca"

de Paula Anastasia Tudor    |    10 Iul 2006   •   00:00

Cu soarele-n cap am pornit sa cutreieram la picior plajele Litoralului romanesc pentru a le surprinde starea de spirit. Pe cele mai multe se lafaie, ca-n vacanta, om langa om.

"OPERATIVI". Excavatoarele isi fac loc printre prosoapele turistilor
DOTARI. Angajatii Apelor Romane au la dispozitie doar furci
Cu soarele-n cap am pornit sa cutreieram la picior plajele Litoralului romanesc pentru a le surprinde starea de spirit. Pe cele mai multe se lafaie, ca-n vacanta, om langa om. Sunt insa portiuni pe care am gasit doar ciori care ciugulesc din festinul adus de mare pe tarm si masinile ce huruie strangand algele. Turistii s-au orientat in functie de aglomeratie, de miros, de scoici si de alge.

La Olimp, doua golfuri sunt intesate de oameni - pe nisip, in mare ori la umbra teraselor. Nu sunt alge la tarm… poate doar cateva prin apa. O luam spre sud, catre Neptun, dupa ce am auzit ca plaja de langa cea a Cotrocenilor este invadata de alge. Doua basculante asteapta sub faleza, iar soferii se odihnesc la umbra lor. Ei spun insa ca sunt pe baricade. "Zi si noapte de aproape o saptamana caram alge, ca marea le tot aduce la mal."

Oamenii stau la bronzat si se si amuza privind spectacolul. Baietii cu furcile s-au asezat putin la umbra cat face wola un drum cu "incarcatura" proaspata. Sunt angajatii terasei de pe plaja si au pus mana pe furci. "Ce, nu va place tehnologia noastra? Sunt special concepute pentru asta", ne spune unul dintre ei razand. Turistii fac glume pe seama dotarilor Apelor Romane. "Ne-au impresionat cei care incarca… cu furcile. E frumos, intr-adevar rustic, legendar… cu alga-n furca - precum Neptun", ne-a spus un bucurestean mucalit.

DUPA MIROS. Ocolim cu grija plaja prezidentiala si mergem mai departe, spre capatul dinspre Mangalia - la Saturn. De pe faleza ni se dezvaluie o priveliste precum cea din vederile cu litoralul in plin sezon - un furnicar. Cearsafuri, sezlonguri, umbrelute, balaceala… nici urma de alga. Ne continuam drumul, gandind ca problema algelor este rezolvata, ca turistii sunt multumiti … dar ajungem in Venus si "ne da peste nas" o "aroma" ce nu poate fi ignorata defel… Dupa miros ajungem pe plaja, intr-un golf pe malul caruia stive de alge se usuca la soare, imprastiind miasme imbatatoare. Au fost aduse de mare noaptea, stranse de dimineata in movilite si au ramas in asteptarea unei masini care sa le duca. Dar masina n-a mai venit. In dreptul lor e o terasa, goala, pentru ca nimic nu te indeamna sa bei sau sa mananci ceva in aceste conditii.

×
Subiecte în articol: observator