După ce s-au făcut de râs cu dosarele trimise aiurea Comisiei Juridice a Senatului în cazul Darius Vâlcov, procurorii DNA mai dau o gherlă. În dorinţa de a presa public în favoarea arestării fostului primar de Slatina, un comunicat DNA anunţă că au mai găsit nişte lucruri care să-l înfunde pe Vâlcov. Într-un seif al altei persoane el ţinea aur – 3 kg şi trei tablouri.
În acţiunea “LINGOUL ŞI TABLOUL” procurorii care au cotelit prin seif, au descifrat şi presupuşii autori ai operelor de artă. Intelectualii DNA au descris ramele, nu tablourile. Au descoperit că un tablou inscripţionat Renoir, are ramă aurită; al doilea tablou, inscripţionat Jean Cocteau, nu are ceva special la ramă; în fine, din comoara din fişet apare şi un creator român. Procurorii descriu sec: pictură pe lemn, inscripţionat Aurel Acasandrei.
Deja suntem în deruta pe care o introduce gramatica DNA – pictorul inscripţiona lemne sau plasese un cod secret în relaţia cu Vâlcov. Comunicatul DNA nu precizează dacă se va disjunge şi un dosar care să-l certifice pe Vâlcov ca traficant de opere de artă.
Potrivit surselor bine educate din ograda doamnei Kovesi, ar urma o cerere pentru o comisie rogatorie care să-i verifice pe numiţii Renoir şi Cocteau, cu presupuse domicilii în Franţa, care să lămurească modul în care au ajuns cu ramele în fişetul din Slatina. Cu numitul Aurel Acasandrei se descurcă mai uşor, el şi-a lăsat amprente şi înscrisuri pe lemn şi există suspiciuni rezonabile că ar fi vândut şi altor persoane încă necercetate picturi.
Trecând în registrul serios, este evident că DNA dă o lovitură pe piaţa artei – graficianul român şi-a sporit notorietatea la care încă nu visa la cei peste 70 de ani de viaţă. Să fii alăturat într-un act autentic al celei mai de încredere instituţii a statului – de alţi doi maeştri, din perioade şi stiluri absolut diferite, este un vis al multor artişti plastici. DNA urcă spectaculos cota artistului român printr-un singur comunicat, titrat sugestiv “Alte fapte”. Desigur, cei care au investit în artă, galeriile, alţi posesori de opere ale graficianului Aurel Afasinei, caută cu disperare să vadă dacă nu s-au rătăcit vreun Renoir prin vecinătate, sau măcar un Cocteau! Căldură mare, într-un cocktail de disperare cu prostie.
Kovesi mai cere un aviz de arestare
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut ieri aviz pentru începerea urmării penale şi pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov pentru fapte săvârşite în calitate de senator şi ministru. Noile infracţiuni de care este acuzat Vâlcov au fost comise în ultimii patru ani. "Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi", se arată în comunicatul DNA. Procurorii susţin că banii şi bunurile obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor au fost depozitate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. Seiful respectiv conţinea 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme şi trei tablouri. Pe de altă parte, Comisia juridică a Senatului nu a putut, da, ieri, un vot în favoarea sau împotriva cererii DNA de reţinere şi arestare preventivă a senatorului Darius Vâlcov, într-un dosar privind fapte de corupţie săvârşite în calitate de primar al Slatinei. La vot s-a înregistrat egalitate, respectiv cinci voturi ”pentru” şi cinci ”împotrivă” şi o abţinere. Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc a declarat, că, în urma înregistrării votului de egalitate, raportul comisiei în cazul cererii DNA de reţinere şi arestare preventivă, în cazul lui Darius Vâlcov, este negativ, plenul urmând a decide în acest caz. Întrebat dacă este vorba despre un aviz negativ, Boboc a confirmat acest lucru, precizând că solicitarea sa, pentru aviz favorabil, nu a întrunit numărul necesar de voturi, respectiv şase.