Ministrul Justitiei si reprezentantii judecatorilor si procurorilor s-au acuzat reciproc in Consiliul Superior al Magistraturii.
CONSTANTA INGRIJORATOARE. Ministrul Macovei nu se intelege cu CSM, indiferent din cine este acesta compus si de cine il conduce |
Masa ovala a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a transformat ieri intr-un teatru de lupta in care principalele arme au fost acuzatiile. Partile combatante: ministrul Justitiei si reprezentantii judecatorilor si procurorilor. Consiliul Superior al Magistraturii a avut ieri una dintre cele mai furtunoase sedinte. Terenul era deja minat de declaratiile televizate ale ministrului Justitiei facute la adresa sistemului judiciar in general si a CSM in special. Pe acest fond, tonul, atitudinile si lipsa de intelegere (intentionata si neintentionata) au facut ca discutiile legate de acel "to do list", intocmit de ministrul Justitiei cu problemele care ar mai fi de rezolvat pana la 30 iulie, sa se transforme intr-un dialog al surzilor. PUNEREA IN SCENA. Piesa a inceput la ora 11:30, dupa ce presa fusese mai intai anuntata prin SMS-uri ca se discuta "to do list". Inceputul promitator pe chestiunea unificarii practicii judiciare s-a denaturat pas cu pas, pe masura ce nici una dintre partile beligerante nu reusea sa obtina intelegerea celeilalte. Ministrul nu si-a parasit pozitia de "comisar al poporului", la urechile caruia orice explicatie, chiar si cea decenta si reala, ajunge ca o rea-credinta, ca un refuz al convorbitorilor de a renunta la niscaiva "interese personale". Consiliul si-a mentinut pozitia de unic garant al independentei magistratilor, care se simte pus la zid in mod nemeritat. CONCRETUL DIN AFARA LEGII. Cel mai potrivit titlu al piesei de ieri pare sa fie: "Vorbim impreuna, dar intelegem separat". Ministrul a cerut masuri concrete in chestiuni punctuale cum ar fi: unificarea practicii judiciare, aplicarea sistematica a sanctiunilor disciplinare ori asigurarea integritatii membrilor CSM. Consiliul l-a intrebat pe ministru in ce stadiu se afla proiectul pentru modificarea recursului in interesul legii. "Dar lasati legile, ce masuri concrete imaginati sa luati?", i-a intrebat ministrul, de parca poti lua masuri in afara cadrului legislativ actual. "Votati secret!" a fost un repros in fata caruia CSM s-a aparat cu Constitutia. "Am retinut ca toata lumea vrea sa fie sef! Nimeni nu vrea sa renunte la functii", a spus ministrul cand s-a discutat "posibilul" conflict de interese privind dubla calitate de sef de instanta si membru CSM, detinuta de jumatate din membrii Consiliului. Legea da dreptul membrilor sa opteze daca sa renunte, nu ii obliga sa o si faca. "V-ati transformat toti in ministri!", "Aveti prea multa putere", s-a strigat catre Consiliu. "Adevarul trebuie prezentat opiniei publice suta la suta, nu pe jumatate! Sa vedem daca ce ati afirmat dumneavoastra corespunde legii si realitatii", i-a spus ministrului seful CSM. "Voi demisiona dupa ce-si va da demisia ministrul", a spus Dan Lupascu, precizand ca "mai sta" numai pentru a mai reduce din efectele dezastruoase ale reformei Macovei. La inchiderea editiei, cortina nu cazuse inca peste ultimul act al piesei.
AMR ACUZA: "JUDECATORUL TUTUROR"
| ||
|
Citește pe Antena3.ro