x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE a repatriat români, ungari şi moldoveni din Fâşia Gaza

MAE a repatriat români, ungari şi moldoveni din Fâşia Gaza

08 Aug 2014   •   15:39
MAE a repatriat români, ungari şi moldoveni din Fâşia Gaza

Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Celula de criză activată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a continuat demersurile de acordare a sprijinului şi asistenţei consulare de specialitate cetăţenilor români aflaţi în Fâşia Gaza.

Sub directa coordonare a premierului Victor Ponta, şi ca urmare a eforturilor conjugate ale tuturor instituţiilor implicate în activitatea Celulei de criză, vineri a fost repatriat din Fâşia Gaza un grup de 50 de cetăţeni români, majoritatea copii.

La operaţiunea de evacuare şi repatriere au participat, în mod direct, toate misiunile diplomatice ale României în zonă (Ambasada României la Tel Aviv, Ambasada României la Amman şi Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah), sprijinite de două echipe consulare mobile trimise din Centrala MAE.

Cheltuielile ocazionate de această acţiune de repatriere au fost acoperite, integral, din fondul special al Ministerului Afacerilor Externe, destinat gestionării crizelor consulare.

În cadrul acţiunii, statul român a acordat sprijin pentru evacuarea a opt cetăţeni ungari şi cinci cetăţeni ai Republicii Moldova, aceştia fiind transportaţi în România împreună cu grupul de cetăţeni români.

Grupul de cetăţeni români, ungari şi ai Republicii Moldova, împreună cu membri de familie ai acestora, au fost asistaţi pe întreg traseul de evacuare şi repatriere de către echipele consulare mobile din Centrala MAE, respectiv de personalul consular din cadrul misiunilor diplomatice ale României de la Tel Aviv, Amman şi Ramallah.

Cea de-a treia evacuare organizată de statul român în sprijinul propriilor cetăţeni, reprezintă o acţiune extrem de complexă având în vedere situaţia de securitate din zona Fâşiei Gaza, şi sudului Israelului. Contextul regional dificil a făcut necesară dislocarea celor 2 echipe consulare mobile, al căror obiectiv permanent l-a constituit acordarea de asistenţă cetăţenilor români.

Până în prezent, numărul cetăţenilor români evacuaţi şi repatriaţi din Fâşia Gaza se ridică la 153 de persoane, împreună cu membrii de familie, la care se adaugă un număr de nouă cetăţeni ungari şi cinci cetăţeni ai Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe mulţumeşte tuturor instituţiilor partenere, care au sprijinit acţiunea de evacuare şi repatriere a cetăţenilor români din Fâşia Gaza.

×
Subiecte în articol: gaza razboi gaza repatrieri