x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magia 09.09.09

Magia 09.09.09

de Sînziana Stancu    |    10 Sep 2009   •   00:00

Semnificaţia mistică a cifrelor a atras ca un magnet din cele mai vechi timpuri. Numerologia a fascinat şi continuă să fascineze. Sunt oameni superstiţioşi, popoare care au cultul numerelor şi cărora le atribituie încărcătură fastă sau nefastă.



Obsesia cifrelor, atât din punct de vedere matematic, cât şi mistic, l-a atins şi pe Pitagora, faimosul matematician grec din Antichitate, a cărui teoremă îi poartă numele. El spunea despre cifra 9 că are în mod special o mulţime de proprietăţi unice. De pildă, un număr rezultat prin înmulţirea cifrei 9 cu o altă cifră sau un alt număr, prin adunarea cifrelor din numărul rezultat, se ajunge la 9.

LiveScience oferă câteva exemple : 9x3=27, iar 2+7=9 sau 9x62=558, iar 5+5+8=18 şi 1+8=9, iar exemplele pot continua.

Nu în ultimul rând, pasionaţii de numerologie remarcă faptul că data de 9 septembrie pică în cea de-a 252-a zi a anului 2009, adică 2+5+2=9!

RANG SPECIAL

Ca ultimă cifră, 9 ocupă un rang special, potrivit numerologilor moderni. Ei cred că semnificaţia sau vibraţiile pot fi atribuite fiecărei cifre, de la 1 până la 9 şi că diferitele combinaţii între aceste cifre pot avea influenţă în viaţa reală, în funcţie de aplicarea lor. De pildă, în data de 09.09.09, în unele ţări, s-a înregistrat un număr mare de căsătorii, ziua aceasta, marcată de cifre 9 fiind considerată foarte norocoasă pentru un asemenea pas. În alte părţi, comercianţii au profitat pentru a lansa diferite promoţii, în alte locuri de pe glob, s-au dat zile libere, iar studiorile Focus Features şi-au lansat filmul "9", o producţie de desene animate care prevăd Apocalipsa în această zi.

BUN" ÎN CHINA, REA ÎN JAPONIA
Între ţările care dau importanţă cifrei 9, China şi Japonia sunt principalele.

Cifra 9 ocupă locul al doilea, după cifra 8,  ca importanţă pentru chinezi, ea fiind asociată cu viaţa lungă, puterea şi stabilitatea.  Împăraţii Chinei erau foarte legaţi de cifra 9. Aceasta se regăseşte adesea în arhitectura şi vestimentaţia din acele vremuri. De pildă, pe straiele imperiale apar adesea formele a nouă dragoni înspăimântători, iar despre palatul imperial din Beijing, din "Oraşul interzis", se spune că ar fi fost construit cu 9.999 de camere. China e, în schimb, de-a dreptul obsedată de cifra 8, căreia îi atribuie simbolul norocului şi al bunăstării. Aşa a ajuns anul trecut să programeze începerea Jocurilor Olimpice la ora 8 seara, în data de 08.08. 2008.

Pentru japonezi, cifra 9 e de rău augur. E asociată cu suferinţa şi ghinionul. Împăraţii japonezi nu ar fi purtat nicioadă veşminte cu nouă dragoni, iar japonezii de astăzi evită cât pot cifra nouă. De pildă, ei nu se cazează în camere de hotel care au această cifră, şi nici nu stau la etajul al 9-lea. Nemaivorbind de camerele sau paturile de spital cu cifra 9!

Dar, câte bordeie, atâtea obiceie, cum se spune pe la noi. Pentru unii, cifra nouă e de bine, însemnând succes, iertare, înţelegere, pentru alţii, de rău, însemnând aroganţă, egoism sau nefericire. În fine, pentru unii dintre noi, 9 este, pur şi simplu, o cifră ca oricare alta.

×
Subiecte în articol: observator