x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mangalia, cu “Toate pânzele sus!”

Mangalia, cu “Toate pânzele sus!”

de Tudor Cires    |    13 Aug 2009   •   00:00

Ultimul titlu din "Biblioteca Pentru Toţi" a Jurnalului Naţional, "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran, a fost lansat marţi în portul turistic din Mangalia.



Ideea rebrenduirii Mangaliei e una din obsesiile ultimului romantic (local) contemporan, scriitorul Gheorghe Todor, care de 18 ani dă viaţă unui Târg Estival de Carte. Mutat anul acesta "de la nisip" la umbra parcului Cercului Militar din Mangalia, târgul - devenit, între timp, mai mult decât o mare librărie: un veritabil forum al scriitorilor - prilejuieşte toată luna august întâlniri cu autori, dezbateri culturale şi lansări de carte, vernisaje.

"În vreme de criză", Nicolae Manolescu, Adrian Păunescu, Mircea Cărtărescu, Pavel Coruţ, Florin Piersic Jr., Oana Pellea, Alex. Ştefănescu, Radu Paraschivescu ş.a. răspund la semnalul "SOS cartea!", aducând Mangaliei sânge proaspăt, apă vie şi cărţi noi.

ULTIMUL TĂRÂM VIRGIN AL EUROPEI
Marţi, 11 august, în cadrul Zilelor Jurnalului Naţional la Târgul Estival de Carte, a avut loc un eveniment special dedicat iubitorilor colecţiei "Biblioteca Pentru Toţi". S-a (re)lansat la apă, simbolic, primul volum al romanului "Toate pânzele sus!" de Radu Tudoran. Invitatul serii a fost istoricul literar şi criticul de film Angelo Mitchievici, pentru care romanul reprezintă o invitaţie la noi călătorii şi o speranţă că literatura de aventuri va supravieţui.

"Călătoria pe care Radu Tudoran n-a putut-o face decât imaginar, cu ajutorul cuvintelor, este un semn că ficţiunea anticipează realitatea", a spus criticul, făcând referire la faptul că în urmă cu numai câteva săptămâni (şi coincizând cu lansarea seriei de DVD-uri "Toate pânzele sus!" într-un alt proiect al Jurnalului Naţional) doi temerari au pornit cu un velier în jurul lumii, urmând întocmai traseul goeletei "Speranţa".

O NOUĂ FICŢIUNE LITERARĂ
"Ochiul lui Tudoran a redat inefabilul ţărmului românesc al Mării Negre, considerat de francezi, acum un secol, «ultimul pământ virgin al Europei»", spune Angelo Mitchievici. Astăzi - vehiculând între ficţiune şi realitate - realitatea este cea care ar trebui să anticipeze o nouă ficţiune literară. O ficţiune care să acopere lunga tăcere de după romanul lui Radu Tudoran.

×
Subiecte în articol: observator mangalia toate pânzele sus!