x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Manual despre istoria secuimii, lansat la Miercurea Ciuc

Manual despre istoria secuimii, lansat la Miercurea Ciuc

de Agerpres    |    18 Sep 2012   •   16:41
Manual despre istoria secuimii, lansat la Miercurea Ciuc

Un manual despre istoria secuimii a fost lansat, marti, la Miercurea Ciuc, in cadru festiv, acesta urmand sa fie utilizat la predarea unei discipline optionale privind istoria secuilor in clasele a VI-a si a VII-a din aproximativ 80 de scoli din judetul Harghita.

Manualul 'Istoria Secuimii' a fost redactat de un colectiv de profesori de istorie, istorici si arheologi din zona Ciuc, Odorhei, dar si din Covasna si Mures, lectori fiind profesori de la Facultatea de Istorie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, sub coordonarea istoricului academician Pal-Antal Sandor.

Initiativa elaborarii unui astfel de manual apartine presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, la aparitia lui contribuind si Consiliul Judetean Covasna.

Borboly Csaba este de parere ca orice comunitate trebuie sa-si cunoasca trecutul, iar tinerii care isi cunosc originile vor fi mai legati de zona in care s-au nascut si vor dori sa se reintoarca acasa dupa ce-si vor finaliza studiile.

'Aceasta carte are si un rol de intarire a identitatii regionale ceea ce este un factor important in Europa zilelor noastre. De altfel identitatea regionala puternica are urmari economice, deoarece un cetatean care tine la pamantul natal va cumpara produse fabricate in aceasta regiune si (...) chiar in fata neajunsurilor vietii cotidiene nu va alege emigrarea in Vest sau in Ungaria', a spus Borboly Csaba.

El a subliniat ca in manual este prezentata 'fiecare nationalitate din zona: romani, romi sau evrei' si acesta va fi tradus si in limba romana. Borboly considera ca 'ar fi de bun augur ca acest manual sa fie primit cu bunavointa, cu interes din partea comunitatii romanesti din Secuime, deoarece aceasta initiativa poate fi modificata, imbunatatita de comun acord pentru a fi benefica tuturor'.

Borboly a insistat ca manualul trateaza istoria secuimii si nu a Tinutului Secuiesc, chiar daca in prezentarea pusa la dispozitia presei romane se vorbeste despre 'Tinutul Secuiesc in perioada moderna' sau 'Tinutul Secuiesc in perioada contemporana'.

Presedintele Consiliului Judetean a mai precizat ca pe viitor se doreste si editarea altor manuale, cum ar fi despre geografia sau economia Tinutului Secuiesc.

Coordonatorul proiectului, prof. Ferencz Salamon Alpar, fostul sef al Inspectoratului Scolar Harghita, a declarat ca 'in orice localitate, in orice regiune care are identitate istorica sau are orice fel de identitate culturala sau de alt gen ar putea sa se dezvolte asemenea curricule locale in care sa se invete, in cazul nostru despre istoria secuimii, istoria bucovinenilor, oltenilor sau istoria unor localitati'.

La randul sau, lectorul universitar de la Universitatea Babes Bolyai, Hermann Gusztav Mihaly, a spus ca acest manual doreste sa suplineasca 'pe bazele cercetarilor recente (...) care sunt acceptate si vehiculate in cercuri academice' niste lacune pe care le au atat tinerii, cat si cei in varsta.

Lectorul universitar a tinut sa adauge ca este vorba despre istoria secuimii, a comunitatii umane, si nu a Tinutului Secuiesc.

'Consider ca in centrul Romaniei, in zilele noastre, traieste o comunitate, secuimea, care este o comunitate umana. Deci, nu vorbim de istoria Tinutului Secuiesc, vorbim de istoria secuimii, istoria unei comunitati umane existente istoriceste si existente si astazi. Si manualul cu aceasta tema se ocupa, cu istoria secuilor, nu a Tinutului Secuiesc', a precizat Hermann Gusztav Mihaly.

Intrebat daca acest manual va crea controverse, acesta a spus ca a incercat sa elimine orice elemente de acest gen.

'Eu sper sa nu cream controverse. Eu, personal, m-am straduit foarte mult sa elimin acele elemente care ar isca controverse. Ma rog, cine cauta acul in carul cu fan o sa-l gaseasca, pentru ca ace exista, dar in linii mari, la modul general vorbind, eu nu cred ca ar fi binevenita o asemenea abordare', a spus Hermann Gusztav Mihaly.

Acesta a adaugat ca, din cunostintele sale, intre mediile academice romanesti si unguresti nu exista divergente majore legate de originea secuilor, iar in ceea ce priveste evenimentele ulterioare s-a incercat tratarea problemelor astfel incat manualul sa fie acceptat de cercurile stiintifice si umane.

Manualul 'Istoria Secuimii' a fost tiparit in 3.500 de exemplare la o tipografie din Miercurea Ciuc si a fost solicitat de 77 de scoli din cele 96 in care exista invatamant gimnazial din Harghita. Manualul va fi utilizat la clasele a VI-a si a VII-a fie ca disciplina optionala, fie in cadrul unor cercuri tematice.

Consiliul Judetean Harghita a contribuit la aparitia manualului cu suma de 40.000 de lei, dar presedintele institutiei, Borboly Csaba, sustine ca drepturile de autor vor fi vandute si banii vor fi recuperati.

×