x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Mânuţele dibace", doborâte în Acţiunea Stelele

"Mânuţele dibace", doborâte în Acţiunea Stelele

de Andreea Căprescu    |    25 Ian 2011   •   12:48

Poliţiştii de la Crimă Organizată din Piteşti, Vâlcea, Craiova şi Alba Iulia au destructurat în această dimineaţă un grup infracţional extrem de ramificat,  specializat în comiterea fraudelor pe internet şi în săvârşirea faptelor de înşelăciune. Potrivit comunicatului emis de IGPR, suspecţii reţinuţi în acest dosar accesau site-uri specializate în tranzacţii on line, oferind spre vânzare, obiecte pe care nu le deţineau în realitate. Poliţiştii mai spun că suspecţii şi-au creat conturile de utilizator pe acele site-uri, folosind date de identitate ale altor persoane ori date ale cardurilor bancare ce le aparţineau acestora. Scopul în sine era crearea unei percepţii eronate în rândul victimelor, care erau determinate astfel să transfere diferite sume de bani, pentru bunuri ce nu aveau să le primească niciodată.

Pentru a dezmembra reţeaua, pe care o aveau în vizor încă din anul 2009, ofiţerii de la Crimă Organizată, împreună cu 140 de jandarmi au descins simultan în locuinţele suspecţilor, mulţi fiind surprinşi în faţa calculatoarelor, chiar în timpul efectuării unor tranzacţii ilegale. Din primele date rezultă că cele mai multe percheziţii domiciliare s-au realizat în judeţul Vâlcea, respectiv, două la Râmnicu Vâlcea, opt la Drăgăşani, nouă în comuna Voiceşti, una în comuna Suteşti şi una în comuna Mitrofani. Alte două percheziţii au fost făcute în comuna Dobroteşti, judeţul Olt şi trei în municipiul Sibiu.

În urma acestei acţiuni, 34 de persoane au fost puse sub urmărire penală. “La Râmnicu Vâlcea, 19 persoane au fost conduse la sediul DIICOT pentru a fi audiate. Se mai cunoaşte faptul că cele 100 de victime provin din întreaga Europă, iar banii erau ridicaţi, de regulă din Slovacia, Polonia şi Ungaria”, a declarat subcomisarul Emilian Muşulete, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea. Din locuinţele “vizitate” de poliţişti au fost ridicate 21 de laptopuri, 53 de telefoane mobile, 2 unităţi centrale, 13 hard-diskuri, carduri, valută, 2 grame de cannabis şi acte de identitate false. Deşi, în urma plângerilor a reieşit un prejudiciu de 100. 000 de euro, oamenii legii estimează că acesta depăşeşte în realitate 200.000 de euro. Încă cinci persoane bănuite că ar face parte din grupul infracţional sunt date în consemn la frontieră. Acţiunea din această dimineaţă a purtat numele de cod “Stelele” şi este prima de acest gen în anul 2011. Gruparea destructurata mai este cunoscuta si sub numele de "Manutele Dibace".

×