x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mare Branza - Un hotel, in locul Parcului Jianu

Mare Branza - Un hotel, in locul Parcului Jianu

de Nina Marcu    |    24 Oct 2006   •   00:00
Mare Branza - Un hotel, in locul Parcului Jianu

Consilierii ploiesteni au aprobat o hotarare care permitea construirea unui hotel in Parcul Jianu. Au fost confruntari intre locatari si SC Willis SRL, care vrea sa ridice un hotel cu sapte etaje, totul culminand cu trei procese pe rol. Zona a fost imprejmuita cu un gard, fiind luate locurile de joaca pentru copii si accesul locatarilor in propriile locuinte. Afacerea apartine deputatului PD Wiliam Branza

Ploiestenii care locuiesc in Strada Jianu au privit cu uimire cum o parte din parcul aflat in vecinatatea blocurilor lor, parc in care existau alei de acces spre scarile de bloc, a fost imprejmuita cu un gard inalt de sarma. A rasarit gardul, a rasarit si o placuta, care anunta ca acolo SC Willis SRL va construi un hotel. Nu gardul a fost principala nemultumire a oamenilor, ci mai ales faptul ca aleile de acces spre scarile de bloc le-au fost, practic, desfiintate, iar o parte din spatiul verde distrus, in locul acestuia urmand sa se ridice o constructie cu sapte etaje. Locatarii din zona Jianu au inceput, anul trecut, in septembrie, prin a protesta fata de hotararea 73/2004 a Consiliului Local Ploiesti, prin care s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), concesionarea terenului si constructia unui imobil cu sapte etaje in beneficiul SC Willis SRL. Cetatenii solicitau Consiliului Local sa anuleze aceasta hotarare. In expunerea de motive, ei precizau, printre altele, ca planul presupune distrugerea unei parti importante din zona verde. Locatarii mai reclamau faptul ca SC Willis SRL (firma care a apartinut deputatului PD, William Gabriel Branza, si care acum este "imprumutata" unor prieteni), a imprejmuit si locurile de joaca pentru copii, ba si accesul curent al locatarilor. Au urmat reclamatii la Agentia de Protectie a Mediului, Garda de Mediu, Prefectura, Consiliul Judetean si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Problema se complica deoarece in afara de cei 4.335 mp concesionati, Willis detine si o suprafata de 432 mp in proprietate.

VERDICT. Instanta va fi cea care va stabili daca Wiliam Branza (foto) va putea sa construiasca in parc

INADVERTENTE SI ILEGALITATI. Desi hotararea se refera la "concesionare teren si constructii birouri", se pare ca SC Willis va ridica un hotel in perimetrul imprejmuit. Cladirea respectiva va avea sapte etaje, plus parterul, conform placutei indicatoare. Termenul de executie al constructiei este 6.06.2008. Emil Calota, primarul Ploiestiului, a semnat, dupa ce a incercat sa convinga oamenii de utilitatea proiectului propus de Willis, o notificare prin care aduce la cunostinta acestei firme ca nu mai are pe ce construi cladirea deoarece contractul prin care SC Willis concesionase peste 4.335 de metri patrati de teren in aceasta zona a fost reziliat, ceea ce inseamna ca, in apropierea podului de la Gara de Sud din Ploiesti, nu va mai fi ridicata cladirea cu pricina. Dar de ce a fost reziliat contractul dintre Willis si C.L. Ploiesti? Motivul este unul cat se poate de simplu. Asa cum scrie si in notificarea trimisa catre Willis si semnata de catre primarul Emil Calota si de secretarul general al Primariei Ploiesti, Maria Magdalena Mazalu, S.C. Willis era obli-gata, conform Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, sa solicite emiterea autorizatiei de construire si sa inceapa lucrarea in termen de cel mult un an de la data obtinerii actului de concesionare a terenului, in caz de incalcare a acestor obligatii concesionarea pierzandu-si valabilitatea. Or, SC Willis a incheiat contractul de concesiune la data de 9 iunie 2004, si nici la mai bine de un an si jumatate de la semnare, nu a inceput nici o constructie pe acel teren. E adevarat, a fost amplasat un gard care imprejmuieste terenul, dar atat. "Ca urmare a acestei notificari avem si un proces in instanta...", spunea la inceputul anului primarul Emil Calota. Reprezentantii SC Willis au trimis apoi administratiei locale doua adrese, in care-si exprimau punctul de vedere cu privire la notificarea primita pe 12 ianuarie si din care lasa sa se inteleaga ca Willis nu vrea sa renunte la contractul reziliat deja. Prima adresa, datand din 20 ianuarie, comunica punctul de vedere al SC Willis cu privire la notificare si arata ca, in opinia reprezentantilor acestei firme, Willis si-a indeplinit obligatiile legale, contractul de concesiune fiind inca valabil. Cea de-a doua adresa, trimisa la data de 26 ianuarie, are ca obiect o cerere de modificare a PUD-ului. Administratia le-a explicat celor de la Willis ca PUD-ul aprobat in urma cu doi ani nu mai este valabil, pe motiv ca, de acum inainte, dupa rezilierea contractului, firma urmeaza sa-si exercite dreptul numai asupra unei suprafete de teren de 432,1 metri patrati pe care este proprietara si, ca atare, este nevoie de modificarea PUD-ului.

La momentul acesta, pe rolul instantelor prahovene se afla mai multe dosare, in care parti sunt Primaria Ploiesti si SC Willis. Locatarii din Jianu spera ca ele sa fie solutionate de asa maniera incat parcul sa nu fie distrus in favoarea unui hotel.

ILEGAL
"SC Willis a imprejmuit inclusiv spatiul de sub pod, intinzandu-se chiar dincolo de pod, spre gara. Consider ca nu este legal, intrucat ar ingreuna sau chiar impiedica executarea lucrarilor de reparatii curente si de consolidare a podului. Dupa imprejmuire, a fost blocat accesul curent al locatarilor spre strada Democratiei. Mai mult, a fost imprejmuit si parcul de agrement, la care se poate ajunge pe aceeasi cale curenta de acces"
Elena Trican - consilier local
, una dintre putinele persoane care s-a opus proiectului
CAMPANIE
La campania initiata de Jurnalului National poate participa orice persoana afectata de lipsa spatiilor verzi si de defrisarile masive. Cei care detin informatii pe aceasta tema ne pot contacta la urmatoarea adresa de mail: salvatispatiileverzi@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: verde! hotel willis