x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marian Sterian, sub lupa PNA

Marian Sterian, sub lupa PNA

16 Mai 2005   •   00:00

In urma scandalului de presa declansat de investigatiile Jurnalului National privind "Operatiunea Digul", procurorii Parchetului National Anticoruptie au continuat seria de audieri pentru a elucida modul in care grupul de firme protejat de fostul ministru PSD al Mediului, Constantin Ilie, a cheltuit banii publici in domeniul gospodaririi apelor.

  • de GABRIEL BURLACU, EUGEN CIUFU
  • DEZASTRU. Seful Apelor Romane a declarat ca multi bani s-au dus pe contracte nejustificate. Asta a condus si la dezastrul din Banat, unde au fost inundate mii de hectare
    Dupa audierea directorului general al Aquaproiect, Liliana Dragan, ieri dimineata a fost adus in fata procurorilor patronul Apasco SA, Marian Sterian. Potrivit surselor din cadrul PNA, acesta a fost invitat la o "sesiune de intrebari si raspunsuri" de aproximativ doua ore, timp in care s-a incercat clarificarea modului in care firma pe care o conduce a contractat de la Administratia Apelor Romane fonduri pentru executarea de lucrari hidrologice. Dupa cum Jurnalul National a relatat in nenumarate randuri, Apasco SA face parte din grupul de interese "patronat" de fostul ministru al Mediului, Constantin Ilie, cel despre care am aratat ca a obtinut pentru lucrari de proiectare si executie hidrografice zeci de milioane de dolari in perioada 2001-2004. Aceleasi surse sustin ca faza de cercetari premergatoare in dosarul "Digul" vizeaza in mod special verificarea legalitatii acordarii de Apele Romane a contractelor prin incredintare directa grupului de firme reprezentat de Aquaproiect SA si Apasco SA. Astfel, reprezentantii PNA ne-au precizat faptul ca in acest moment sunt luate la periat nu mai putin de 133 de astfel de contracte.

    INTERESE. Asa cum precizam in investigatiile ziarului nostru, legaturile dintre Marian Sterian, patronul Apasco SA, si Aquaproiect SA sunt dintre cele mai stranse. La Aquaproiect a facut si desfacut legea, de pe scaunul de administrator, Leontina Ilie, sotia fostului ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie. De asemenea, aceeasi Leontina Ilie realizeaza puntea de interese si in privinta firmei Apasco. Aceasta a preluat o parte din actiunile detinute de Alexandrina Sterian, sotia lui Marian Sterian, la Apa Proiect SA, societate care administreaza Aquaproiect SA.

    CONTRACTE "BLESTEMATE". In sistemul de stoarcere a fondurilor publice destinate amenajarii mediului, firma patronata de Sterian, Apasco SA, cea care se ocupa cu executia lucrarilor proiectate de Aquaproiect, a incheiat 25 de contracte prin incredintare directa cu Apele Romane. Potrivit documentelor din posesia Jurnalului, sumele intrate in buzunarul lui Sterian se ridica la peste 1.000 de miliarde de lei. In topul contractelor "tsunami" obtinute de firma lui Sterian se situeaza lucrari precum cele de regularizare a raului Cerna si confluenta cu raul Mures din judetul Hunedoara, pentru care firma a facturat 63 de miliarde de lei. Pentru contractele din anul 2002, incasarile au ajuns la un nivel de 32,8 miliarde de lei, in timp ce in 2003 acestea au atins un nivel de 36,5 miliarde de lei.

    ×
    Subiecte în articol: observator sterian