x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mărturii din maternitatea devenită infern

Mărturii din maternitatea devenită infern

de Magda Colgiu    |    17 Aug 2010   •   00:00
Mărturii din maternitatea devenită infern
Câteva dintre pacientele evacuate de la Maternitatea Giuleşti, dar şi apar­ţi­nători au povestit drama trăită.


Ga­briel Pătraşcu se afla în Maternitatea Giu­leşti în momentul în care s-a produs tragicul incident. „Eram în salon la soţia mea şi am auzit ţipete pe hol. Erau mămicile, care au văzut fumul şi s-au speriat, ştiindu-şi copiii acolo", a povestit Gabriel Pătraşcu la Antena 3. „Nu era nici o asistentă în mo­men­tul respectiv. Când eu am deschis uşa acolo, nu era nici o asistentă", a pre­cizat el.


Bărbatul susţine că nu a pu­tut intra să scoată copiii afară din cauza fumului şi a temperaturii foarte ri­dicate. „A venit băiatul de la pază şi mi-a adus un fel de noptieră de lemn, am proptit-o în uşă şi am deschis uşa ca să poată să iasă şi să se mai disper­seze fumul. (...) Nu se putea vedea ni­mic. Flacără n-am văzut, dar era fu­mul foarte negru şi foarte intens", a explicat Pătraşcu.


„În salon erau 11 bebeluşi, la Reanimare. Eram acolo când îi scoteau pompierii. (...) La ce era acolo, nu putea intra ni­meni", a mai spus bărbatul. Patru dintre gravidele evacuate de la Maternitatea Giuleşti şi transferate la alte spitale au născut noaptea trecută. Una dintre femei îşi aminteşte cu spaimă de momentul în care a izbucnit incendiul. „S-a auzit o bubuitură. Era mult, mult fum, toată lumea a ieşit. Nu se vedea nimic, uşa era blocată, n-a putut să intre nimeni. (...) Pe noi ne-a dat jos, la copilaşi nu era nimeni", povesteşte femeia.


O altă pacientă îşi aminteşte dis­pe­rarea mămicilor care urlau pe hol. „A anunţat să ieşim repede că a luat foc sala de naşteri, dar de fapt am în­ţe­les că la prematuri a luat foc. Era fum peste tot, am ieşit cât am putut de re­p­ede. (...) Mămicile ţipau că be­be­lu­şii erau înăuntru, să aibă grijă de ei. (...) Eram jos, fumul ieşea pe geamuri, era şi pe scări", povesteşte femeia.


Ieri-dimineaţă, în Maternitatea Giuleşti intrau doar procurorii, echi­pe­le Inspecţiei Teritoriale de Muncă, po­liţiştii, legiştii şi toţi cei care an­che­tează tragedia. Geamurile sparte în urma exploziei şi urmele de fum vor­besc în surdină despre durerea din sufletele celor rămaşi să-şi plângă acum copiii.


Explozia şi in­cen­diul au distrus secţia de Terapie Inten­si­vă pentru nou-născuţi. Imaginile filmate la faţa locului şi date publicităţii de Poliţia Ro­mână arată că apa­ra­tu­ra este distrusă, incubatoarele sunt aproa­pe topite, iar pereţii arată ca şi cum ar fi într-o peşteră.

×
Subiecte în articol: observator