x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. OUĂLE

Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. OUĂLE

08 Apr 2015   •   23:02
Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. OUĂLE

Cumpărăturile pentru masa de Paște sunt în toi, dar mulți români nu cunosc detaliile produselor pe care le cumpără. Iată cum poți să te ferești de eventuale neplăceri și să ai o masă de Paște îmbelșugată și bună. Acum, despre ouă. In comert, ouale se vand in cofrage de 6, 10, 15 si 30 de bucati. In conformitate cu legea, pe fiecare ou trebuie sa fie aplicat, prin stantare, urmatoarele informatii, in ordinea de mai jos:

sistemul de crestere al gainilor, este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:

•    cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic;
•    cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber;
•    cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa;
•    cifra 3 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.

- un cod de doua litere care reprezinta tara de origine (Romania – RO, Polonia – PL  etc.);

-un cod de doua litere care reprezinta judetul (Buzau – Bz, Bacau – Bc, etc.);

-un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.

Totodata, se aplica, tot prin stantare, pe fiecare ou data durabilitatii minimale (DDM), care este data pana la care ouale pot fi consumate. Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului. Cele doua categorii de informatii se aplica pe fiecare ou supus comercializarii.

Pentru o intelegere a informatiilor de mai sus va oferim o interpretare a urmatorului exemplu de stantare aplicat pe un ou. Astfel, codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 21.05.13, se interpreteaza dupa cum urmeaza: oul provine de la o gaina crescuta in baterii modernizate (cifra 3), tara de origine este Romania, crescatorul de pasari se afla in judetul Buzau,iar 012 reprezinta un numar de ordine acordat producatorului, oul poate fi consumat pana la data de 21 mai 2013, inclusiv.

Pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie sa fie mentionate, cu caractere vizibile si lizibile, informatii referitoare la:
-    Marimea/greutatea oului, exista urmatoarea clasificare dupa greutate: oua XL (73g si peste), oua L ( de la 63g pana la 73), oua M (de la 53 g pana la 63) si oua S (sub 53 g);
-    Numarul de oua aflate in ambalajul de comercializare(cofrag);
-    Clasa de calitate (oua categoria A sau oua proaspete, oua categoria B sau oua calitatea a doua);
-    Numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale;
-    Tara de origine;
-    Termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare;
-    Metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor (0,1,2 sau 3).

Optional, pe cofrag mai pot fi mentionate: pretul de vanzare, indicatii despre modul de furajare a gainilor ouatoare, informatii nutritionale la 100g produs sau pentru un ou cu greutate medie (53 grame), informatii care sa promoveze vanzarea oualor cu conditia ca acestea si modul in care sunt alcatuite sa nu induca in eroare consumatorul.

Important de stiut!

Ouale nu se spala, respectiv nu se curata inainte sau dupa clasificarea lor. Ouale nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se pastreaza in spatii refrigerate (unde temperatura este mentinuta artificial sub + 5 ⁰C).Dupa cumparare, ouale se pastreaza in frigider. Daca de la data ouatului au trecut noua zile, ouale sunt considerate extra proaspete, dupa 9 zile de la data ouatului pana la a 27 zi dupa data ouatului, ouale sunt considerate proaspete.

Calitatea unui ou depinde de sistemul de crestere al gainilor (0, 1, 2 si 3) si de hrana administrata acestora. Ouale cele mai gustoase si hranitoare sunt cele provenite de la gaini crescute in sistem ecologic, unde exista norme stricte legate de suprafata, dar si de furajele care se administreaza acestora.  Aceste oua sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se afla ouale provenite de la gaini crescute in baterii modernizate. Pretul oualor depinde de cantitatea de oua cumparate, greutatea acestora si modul in care au fost crescute gainile (0, 1, 2 si 3).

In comert gasiti si oua gata vopsite. Acestea provin numai de la gaini crescute in baterii.  In final, va oferim urmatorul sfat: cu cat data durabilitatii minimale este mai departe de momentul cumpararii, cu atat oul este mai proaspat, astfel crescand sansa dvs de a cumpara oua extra proaspete.

Trebuie să citești și: 

-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. REȚETE pentru masa de Paște! Cozonac, Miel, Pască, o minunăție!
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Cozonac
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Carnea de miel proaspătă
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Vopseaua de ouă
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. OUĂLE

×