x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. REȚETE pentru masa de Paște! Cozonac, Miel, Pască, o minunăție!

Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. REȚETE pentru masa de Paște! Cozonac, Miel, Pască, o minunăție!

08 Apr 2015   •   23:46
Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. REȚETE pentru masa de Paște! Cozonac, Miel, Pască, o minunăție!
Sursa foto: Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. REȚETE pentru masa de Paște! Cozonac cu nucă, Miel, Pască, o minunăție!

Pentru că mai sunt destule gospodine care preferă să facă și să așeze cu toată dragostea masa de Paște, venim în ajutor cu rețete absolut demențiale pentru cozonac, miel, pască și nu numai! 

Cozonac cu nucă

Un kg făină de patiserie, 3 ouă întregi, 3 gălbenușuri, 500 ml lapte, 300 g zahăr tos, 250 ml ulei (sau 200 g osânză, untură sau unt), coaja rasă de la o lămâie (sau de la o portocală), 50 g drojdie de bere, o esență de rom sau de vanilie, o linguriță de sare fină.
Pentru umplutură:
300 g nuci măcinate, 3 albușuri, o cană de zahăr tos și o esență de rom.
Facultativ: 100 g rahat.

Zahărul se topește în lapte călduț, păstrându-se o lingură de zahăr și puțin lapte pentru maia. Tot aici se adaugă și coaja rasă de la citrice. Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr, se dizolvă în lapte, se presară puțină făină și se lasă la crescut. Când și-a dublat volumul, se toarnă peste făina cernută, în mijlocul căreia s-au mai pus cele trei ouă întregi și cele trei gălbenușuri, sarea, laptele și celelalte arome.
Se amestecă totul bine și se începe frământatul, adăugând câte puțin uleiul (sau oricare dintre celelalte grăsimi, după ce s-au topit la bain-marie). Se pot folosi combinații între ulei și grăsimi, de genul 125 ml ulei și 100 g unt, având grijă că la 125 ml ulei corespund 100 g de unt, untură, etc. Se frământă la început numai cu pumnii, iar după o jumătate de or1 ridicând aluatul din când în când, rupându-l și izbindu-l și apoi din nou cu pumnii. Când aluatul a devenit omogen și flexibil și se desprinde ușor de pe mână și de pe pereții vasului, se adună la mijloc, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la crescut la loc cald până își dublează volumul.
Pentru umplutură, se bat spumă albușurile și apoi se încorporează, încet-încet, o cană de zahăr, nucile măcinate și esența de rom (pentru umplutură este indicat să nu se folosească decât esență de rom sau 3 linguri de rom curat). Facultativ, în această umplutură (sau chiar direct în aluat) se pot adăuga bucățele de rahat asortat, tăiat în cuburi mici.
Se împarte aluatul în două, se întind două foi de aluat pe care se repartizează omogen umplutura, se rulează și fiecare cozonac se strânge la capete. Tăvile se ung cu untură (sau unt), se așază cozonacii, se ung cu un ou bătut și se mai lasă puțin la crescut. Se bagă în cuptorul încălzit, la foc moderat, pentru 45-50 de minute, până se rumenesc.

Miel de Paști

Două kg mușchi de miel dezosat, 150 ml ulei (e recomandat uleiul de măsline), 50 ml vin roșu, 50 ml oțet, o căpățână mică de usturoi zdrobit, două legături de pătrunjel verde, două legături de mărar, 5 g oregano, 5 g piper negru (măcinat), sare. Uleiul se amestecă bine cu vinul, oțetul, pătrunjelul și mărarul (tocate foarte fin), usturoiul și celelalte condimente. Se face un baiț cu care se unge pe toate părțile carnea (crestată mai înainte ‘n câteva locuri). Se lasă să se marineze de pe o zi pe alta, apoi se așază într-o tavă, se toarnă deasupra apă, se acoperă cu o folie de aluminiu sau cu o foaie groasă de sac de hărtie și se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de trei sferturi de oră.

Pască pentru Paște

Din feliul cocăi cozonacilor împletiți, puteți să preparați și pasca, oprind tot din acel aluat. Acest aluat îl împarți în bucăți și-l adunați întinzând pe o masă uscată foi groase de un deget mic, le așezați în tavale unse cu unt, potrivite de mărime și de câte un colăcel împletit împregiur și le lăsați să stea. Apoi pregătești brânză foarte proaspătă pisată în piuliță, mestecată cu 10 gălbenușuri de ouă și albușurile lor reduse la omăt (bătute spumă ), o litră de zahăr pisat, coaja de la o lămâie și sarea trebuitoare. Toate acestea bătute bine, date prin sită și lăsat compoziția mai subțire. Când veți voi să le dați la cuptor, turnați din acea compoziție în fiecare tavă, ungeți pe deasupra unele cu albușul bătut și altele cu gălbenuș, având în ele și câte o lingură de zahăr și stafide roșii fără sâmburi și la unele se pune și cruce mică de colăcel la mijloc. Aceste păști se pot pregăti și cu brânză de vacă acră opărită și iarăși dată prin sită întocmai pregătită cu ou și tot asemenea se pregătește și cu brânză de oi bună, iarăși opărită și după voință se pregătește câtimea (însă la brânza de oi nu să pune stafide). Se mai pregătește și cu cașcaval sau cu parmezan ras, cu ou redus în spumă; jambon sau mușchi, sau limbă bună afumată, nefiartă, curățată și tăiată felie foarte subțre. Se mai pregătește și cu orez fiert în lapte cu un dram vanilie, stafide negre fără sâmburi, ou redus în spumă, pus în el zahăr după plăcere sau făină de orez iarăși cu ou, cu zahăr, cu 2 linguri apă de trandafiri și cu stafide mici roșii fără sâmburi, sau grisă pregătită cu ou și cu coajă de lămâie, zahăr și sarea trebuitoare. După trebuință și plăcere veți pune și câtimea.

Cunună de cozonac împletit

Un kg de făină de patiserie, 10 gălbenușuri, 5 albușuri, un gălbenuș (pentru uns), 300 g zahăr tos, 250 g unt, un baton de vanilie (sau două pliculețe de zahăr vanilina sau o esență mică de vanilie), 200 g stafide, coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală, 3 linguri de rom (sau o esență mică de rom), 600 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 100 g miez de nucă sau 50 g migdale.

Se pun la fiert două treimi din cantitatea de lapte, cu sare. Făina se cerne de două ori și se pune într-o covată, mai puțin o cană de făină, care se lasă separat într-o covățică și se opărește cu lapte, amestecând să nu aibă cocoloașe. În restul de lapte, crud, se desface drojdia (lichefiată cu o lingură de zahăr), se presară făină, se acoperă și se lasă la crescut, la loc cald. După ce și-a dublat volumul, se adaugă în coca opărită și se face plămădeala (maiaua). Se lasă totul din nou la crescut, o jumătate de oră.

Se pisează zahărul și se amestecă bine cu gălbenușurile, până capătă consistență cremoasă. Se adaugă aromele și se toarnă peste făina din covată. Tot acum se pun și coca dospită și albușurile bătute spumă. Se omogenizează și se frământă trei sferturi de oră, după care se încorporează, puțin câte puțin, untul topit, iar către sfârșit se adaugă stafidele. Se acoperă aluatul din covată cu un șervet curat și se lasă la crescut timp de două ore. În acest timp, se coace puțin miezul de nucă și se rupe în bucăți mai mici ori se zdrobește (nu se macină) sau se feliază migdalele.

După ce aluatul a crescut, se rupe în trei bucăți din care se modelează suluri lungi și subțiri. Se face o împletitură de cunună în trei fire (gospodina pricepută împletește și-n patru, iar cele mai puțin pricepute pot să răsucească două suluri, dar atunci nu se mai cheamă că „le împletesc”). Împletitura de aluat se unește la capete, dându-i-se formă rotundă. Cine vrea, poate să pună peste locul unde se unesc capetele o frunză sau o floricică de aluat. Se așază cununa într-o tavă mare, rotundă, se unge cu gălbenuș bătut cu zahăr pudră și se presară bucățele de nuci sau felii de migdale. Se mai lasă să crească în formă o jumătate de oră. Se ține cununa în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru o oră.

Când se scoate din cuptor, se lasă o jumătate de oră să se răcorească în formă.

Miel în sos de iaurt

Un kg carne de miel, 500 ml iaurt gras, o lingură de făină, 80 g unt, o legăturp de mărar, sare, piper.

Carnea de miel (pulpă, mușchi) se curăță și se porționează, apoi se prăjește în unt, doar cât să se rumenească puțin, după care se adaugă apă (sau zeamă de carne) și se lasă să fiarbă la foc mic. Când carnea este aproape fiartă, se trage puțin de pe foc. În timpul ăsta, se amestecă bine iaurtul cu făina, iar pasta obținută se toarnă peste bucățile de miel. Se amestecă în grăsimea (untul topi) din cratiță, se adaugă mărarul, se potrivește de sare și piper și se trece din dou pe foc mic, lăsând să dea câteva clocote. Se servește cu pâine de casă sau cu mămăligă caldă.

Pască cu brânză sărată

Un kg făină de grâu, 6 gălbenușuri (pentru aluat), două gălbenușuri (pentru uns), 300 g zahăr tos, 250 ml lapte, 200 g unt, 50 g drojdie de bere, coaja rasă de la o lămâie, o esență mică de lămâie, o jumătate de linguriță de sare.

Pentru umplutură: 200 g smântână grasă, 500 g brânză sărată de vaci, 3 gălbenușuri, 200 g zahăr tos, coaja rasă de la o lămâie, 100 g stafide.

Se pregătește un aluat simplu de cozonac, având grijă ca uleiul să se adauge treptat, către sfârșit. Se frământă cel puțin o oră, pentru ca să iasă coca mai moale. Se lasă cel puțin două ceasuri la crescut, acoperit cu un șervet, la loc cald.

Pentru umplutură, mai întâi se dă brânza pe răzătoarea fină, apoi se amestecă bine cu smântâna. Gălbenușurile se freacă mai întâi cu zahărul, apoi se amestecă și ele în pasta de smântână cu brânză, adăugându-se coaja de lămâie și stafidele.

După ce aluatul a crescut, se face din el o foaie mai groscioară (păstrându-se deoparte jumătate din cocă). Se pune foaia pe fundul tăvii (rotunde) unse cu ulei. Din restul de aluat se mai face o foaie lungă și lată de 12-15 cm, care se pune pe pereții tăvii, lipind bine aluatul de foaia cealaltă, ca să nu curgă umplutura. Se toarnă umplutura, dar să fie mai jos decât marginea aluatului, care se răsfrânge peste brânză. Dacă a mai rămas aluat, se mai fac și două suluri mai mici, care se așază în cruce peste umplutură. Se bat cele două gălbenușuri și se unge cu ele toată fața păștii (și umplutura, și coca) după care se bagă tava în cuptorul preîncălzit, lăsând să se coacă la foc potrivit timp de o oră.

Poftă Bună și Paște Fericit!

Trebuie să citești și: 

-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. REȚETE pentru masa de Paște! Cozonac, Miel, Pască, o minunăție!
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Cozonac
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Carnea de miel proaspătă
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Vopseaua de ouă
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. OUĂLE

×