x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 9 greșeli la care să fii atent atunci când faci grătar

9 greșeli la care să fii atent atunci când faci grătar

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2025   •   21:40
9 greșeli la care să fii atent atunci când faci grătar

Preparatele la grătar sunt preferate de mulți români în zilele de vară. Însă exisă câteva greșeli care pot afecta gustul acestora și îți strică astfel bucuria momentului petrecut în aer liber, alături de prieteni.

1. Ungi gratarul cu ulei

Acest obicei s-a dezvoltat pentru a preveni lipirea preparatelor. Însă uleiul încins se arde rapid, ceea ce dă naștere la flăcări mari și reziduri. 

Soluția - Unge mâncarea, nu grătarul! Carnea va avea o crustă frumoasă, va rămâne suculentă și nu se va lipi. 

2. Nu încălzești grătarul 

Încălzirea grătarului înainte de adăugarea preparatelor este de multe ori o etapă neglijată. Însă așezarea cărnii pe un grătar care nu a ajuns la temperatura potrivită are ca rezultat un preparat gătit inegal și cu risc de lipire.

Dacă folosești grătar pe gaz, asigură-te că toate arzătoarele funcționează la intensitate maximă câteva minute. Dacă ai ales cărbunii, așteaptă până când aceștia capătă o culoare gri-albicioasă. 

3. Cureți incorect grătarul

Curățarea grătarului, înainte și după fiecare utilizare, este importantă. Cu cât este îngrijit mai des, cu atât rezultatele vor fi mai bune. O perie metalică cu fire rigide îndepărtează eficient resturile. Poți folosi o bucată de folie de aluminiu strânsă într-o minge și prinsă cu o pensetă metalică.

4. Diferența dinre gătirea directă și indirectă

Înțelegerea diferenței dintre gătirea directă și cea indirectă poate schimba complet calitatea preparatelor. Când prepari burgeri, legume sau bucăți mici care se gătesc rapid, este bine să folosești metoda directă, cu focul sub mâncare.

Pentru bucăți mari, cum ar fi un cotlet gros sau un pui întreg, gătirea indirectă - cu foc pe lateral și zona de sub carne fără jar sau arzător pornit - asigură o coacere lentă și uniformă, evitând arderea exteriorului înainte să se pătrundă carnea în interior.

5. Torni apă direct pe foc

Aunci când apar flăcări, prima reacție este să iei sticla cu apă și să torni direct pe foc. Apa transformă grăsimea încinsă în abur fierbinte, crescând riscul de arsuri și putând deteriora smalțul grătarului. Dacă apar flăcări, închide imediat arzătoarele sau mută cărbunii, scoate mâncarea de pe foc și presară sare grunjoasă sau bicarbonat de sodiu pentru a potoli flăcările.

6. Întoarcerea frecventă a cărnii

Din dorința de a gări mai repede carnea sau uniform, o întorci prea des de pe o parte pe alta. Însă carnea trebuie întoarsă o singură dată. La început, aceasta se lipește de grătar, dar pe măsură ce se gătește se va desprinde singură. Este momentul când o întorci, păstrând sucurile în interior și evitând ruperea.

7. Contaminarea încrucișată

Aceleași ustensile folosite la carnea crudă nu trebuie să atingă carnea gătită. Poți marca ustensilele cu bandă adezivă colorată, astfel încât să le diferențiezi. Folosește platouri separate: unul pentru a transporta carnea crudă la grătar și altul curat pentru cea gătită.

8. Momentul adăugării sosurilor

Sosurile barbecue dulci, cu mult zahăr, se ard repede, lăsând un strat negru și amar la suprafață. Este indicat să le aplici în ultimele 10-15 minute de gătire, astfel încât să aibă timp să se caramelizeze fără să se ardă.

9. Tai carnea pentru a verifica dacă este gata

Evită să tai carnea pentru a vedea dacă este gata. Acest lucru face ca sucurile să se piardă, iar carnea să devină seacă. Foloseșteun termometru special pentru carne, care îți va indica exact temperatura internă. După ce ai luat-o de pe grătar, las-o să se odihnească câteva minute pentru ca sucurile să se redistribuie uniform, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: carne gratar