x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Cozonac

Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Cozonac

08 Apr 2015   •   23:15
Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Cozonac
Sursa foto: Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Cozonac

Cozonacul este o prajitura traditionala de Paste și se regăsește pe orice masă de Paște. Cozonacul este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g de produs).

Reteta  de cozonac folosita de catre bunici/mame si prietene este pe baza de faina, oua, zahar, unt, ulei, lapte,drojdie, esenta de rom, sare, nuca si/sau stafide/rahat. Din pacate, marii producatori de produse de panificatie si produse de cofetarie, au umblat la reteta clasica a cozonacului, folosind materii prime de calitate scazuta.  Ne referim la faina care nu este panificabila decat prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-a scos din reteta untul si laptele, pentru a scadea costul de productie, si s-au introdus multi aditivi alimentari.

Pe piata romaneansca exista sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adica “chimicale cu lingura”. In ultima perioada, hipermarketurile au inceput sa fabrice si sa vanda sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi.

Sfatul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România este:

“Pastele este o singura data in fiecare an, nu merita sa cumparam cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibra de cartof si pesmet! Cititi eticheta! Alegeti in cunostinta de cauza! Alegeti calitatea si nu cantitatea!” a declarat Conf.univ.dr. STANCIU Costel, Presedinte APC Romania.

Trebuie să citești și: 


-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. REȚETE pentru masa de Paște! Cozonac, Miel, Pască, o minunăție!
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Cozonac
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Carnea de miel proaspătă
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. Vopseaua de ouă
-Masa de Paște și informații prețioase înainte de orice cumpărături. OUĂLE

×