x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masini pentru sefii de comisii

Masini pentru sefii de comisii

22 Dec 2004   •   00:00

Deputatii si-au modificat ieri Regulamentul pentru acordarea unor drepturi si au stabilit pe baza algoritmului politic componenta numerica a comisiilor parlamentare.


DANA PICIU, OANA STANCU

Deputatii au decis ieri in plenul Camerei ca presedintii comisiilor permanente sa beneficieze de aceeasi logistica cu a liderilor grupurilor parlamentare. Astfel, pentru desfasurarea activitatii lor, presedintii de comisii vor avea la dispozitie autoturisme, personal de secretariat si de specialitate. Deputatii au mai hotarat introducerea pe lista comisiilor permanente si a Comisiei pentru Egalitate de Sanse.

SENAT. Tot ieri, dupa doua zile de negocieri, grupurile parlamentare din Senat au ajuns la o formula de compromis. PD si PNL au facut un grup comun al Aliantei D.A., in numele caruia au solicitat primele posturi, ca importanta, in structura Senatului. Astfel, pentru ambele sesiuni din 2005 ei au reusit sa obtina doua posturi de vicepresedinte al Senatului, celelalte doua posturi de vice revenind PUR si PRM.

Cei 4 secretari vor fi din partea D.A., PSD, UDMR si PRM, iar cei doi chestori, de la PSD si D.A. Alianta a revendicat totodata presedintia Comisiei juridice, a celei de buget, de administratie, de sanatate si de drepturile omului. Intelegerea PD si PNL cu UDMR face insa ca maghiarii sa preia Comisia juridica si sa dea la schimb Comisia de munca. PSD a preluat conducerea comisiilor de politica externa, de aparare, de abuzuri si de cultura. PUR va prezida Comisia pentru invatamant si pe cea de agricultura, iar PRM, Comisiile economica si de privatizare.

LIDERI DE GRUP. Ion Iliescu si Dan Voiculescu vor conduce grupurile parlamentare ale PSD, respectiv PUR, in Senat, au anuntat ieri reprezentantii celor doua formatiuni. Ei vor fi secondati de Ion Solcanu la PSD, respectiv Codrut Seres si Silvia Ciornei la PUR. PD si PNL s-au unit ieri intr-un singur grup al Aliantei D.A., care va fi condus de liberalul Gheorghe Flutur. El va fi secondat de Maria Petre, PD, si Aron Viorel, PNL. Senatorii PRM il vor avea lider pe Gheorghe Funar. Grupul UDMR va fi prezidat de senatorul Verestoy Attila, secondat de Szabo Karoly.

PSD CONDUCE LA COMISII
Deputatii au aprobat ieri dimensiunea celor 16 comisii parlamentare, precum si componenta lor nominala. Dupa negocierile purtate intre partide, PSD va detine presedintia a cinci comisii: de politica economica, de buget, de industrii, pentru cercetarea abuzurilor, pentru egalitatea de sanse. PUR va detine presedintia Comisiei juridice si pe cea a Comisiei de politica externa. PRM va avea presedintia comisiilor de invatamant si de sanatate. PNL va asigura presedintia comisiilor de administratie publica si de cultura, iar PD, presedintia Comisiei de munca si a celei de aparare. UDMR-ului ii revine presedintia Comisiei de agricultura, iar grupului minoritatilor nationale, aceea a Comisiei pentru drepturile omului. (Dana Piciu)
×
Subiecte în articol: observator psd comisiei presedintia